2011-06-09 127 瀏覽
晚餐的地點由尖沙咀到灣仔再到中環,晚餐前我們各自於中環行街。於置地會合後,到中環蘭桂坊晚餐。由之前原本訂位於尖沙咀The Market,轉到中環食牛扒生蠔,到最後,用餐於鏞記。入餐廳後要到二樓雅座,坐低後得到餐牌兩本。隔多一段時間,男待應用國語問”要甚麼的茶?”, 嗯, 真的只做遊客生意嗎?點菜,原來這不止燒鵝貴,其他小菜都以一百起錶。最後點選了:半隻燒鵝: 滿心歡喜的期待換來的失望,感覺真係好差。燒鵝唔熱,只係微溫,皮唔脆,只可以話佢肉質鬆軟。汁不是燒鵝汁,唔夠味。絕對同佢的價錢不成正比,海港酒家或者深井比佢好。椒鹽鮮魷: 可能我地真係唔應該向呢度叫呢一個餸,脆皮唔係全件鮮魷包住,皮還皮,鮮魷還鮮魷。不如將椒鹽都分開上? 鮮魷係大件有味,但你收到一百二十元,不是比這個質素嘛?什菜煲: 有介菜,西蘭花,白菜仔,草茹,蝦米。蝦米好味,不過介菜有苦味。食唔到…另外叫左個瀨粉同河粉配燒鵝! 個粉係最好味,湯底味道濃郁。最後埋單共$568.7,唔係貴,, 但唔值!

點菜,原來這不止燒鵝貴,其他小菜都以一百起錶。最後點選了:

金牌燒鵝??
椒鹽鮮魷
雜菜煲
另外叫左個瀨粉同河粉配燒鵝! 個粉係最好味,湯底味道濃郁。
燒鵝瀨粉
最後埋單共$568.7,唔係貴,, 但唔值!