樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
2024-05-07 10 瀏覽
雖然我哋未去到日本,但我帶佢去香港一間好似身處日本一樣既餐廳食住日本菜先❤️環境同埋歌曲,成個感覺係好舒服而且有氣氛,我仲揀咗香港好少有嘅榻榻米坐,令到成個感覺都日本啲滿滿海膽杯嚟食最主要原因係因為上網就係睇到呢個海膽杯,因為佢外貌精緻,而且我好鍾意食海膽滿滿嘅海膽杯當然係有滿滿嘅海膽,貌似用咗兩款唔同嘅海膽,上面有個杯仔放住咗三文魚子,一拎開就有種好似好澎湃要瀉落黎嘅三文魚子感覺海膽下面仲佈滿咗三文魚然後先係壽司飯整體嚟講都算有特色嘅炙燒和牛壽司和牛喺日本都係要食嘅嘢,所以叫咗呢一味和牛壽司,加分位係嚟到嘅時候先燒壽司上面嘅和牛,食落去好香和牛嘅油香,而且賣相有別於平時壽司樣,做成波波的確有特色京都味噌青瓜青瓜就咁食如果怕好青,加上味噌感覺就會冇咁青而且味噌都會輕輕地用火槍燒過,店員表示燒完會更加好食牛油果山葵漬一直以來成日上網聽人講牛油果加Wasabi豉油就係三文魚嘅味道,但其實我一直都未食過竟然喺日本餐廳會食到呢一味蟹味噌甲羅燒甲羅燒嚟到嘅時候已經攪拌左,可以加埋旁邊嘅青瓜一齊食清酒煮白蛤鍋超級鍾意食清酒煮蜆嘅我,表示好鍾意食佢清酒味香,但又唔會好似飲緊清酒咁,我可以自己食一鍋西葫

滿滿海膽杯
海膽下面仲佈滿咗三文魚然後先係壽司
整體嚟講都算有特色嘅

炙燒和牛壽司

京都味噌青瓜
青瓜就咁食如果怕好青,加上味噌感覺就會冇咁青
而且味噌都會輕輕地用火槍燒過,店員表示燒完會更加好食

牛油果山葵漬
竟然喺日本餐廳會食到呢一味

蟹味噌甲羅燒
甲羅燒嚟到嘅時候已經攪拌左,可以加埋旁邊嘅青瓜一齊食

清酒煮白蛤鍋
超級鍾意食清酒煮蜆嘅我,表示好鍾意食佢
清酒味香,但又唔會好似飲緊清酒咁,我可以自己食一鍋

西葫蘆豚肉卷
超香嘅豚肉味,第一次將翠玉瓜配搭豚肉一齊食,出奇地幾夾,最緊要係佢嘅豚肉真係好香好好食

黑松露鵝肝多士
好鍾意食鵝肝嘅我成日都心心念念,每次見到都忍唔住叫返件🤣