2017-08-03 1957 瀏覽
聽聞呢度有普洱茶雪糕,走嚟試試先。喺厚福街難得有一間有塊大落地玻璃嘅cafe,入面排滿木檯及凳,又有啲高檯,環境的確不錯,不過啲座位放得太密,隔離講乜嘢都聽到晒,加上音樂超大聲,啲客人愈講愈大聲。如果係要走高檔路線的話,唔明點解音樂要開到咁大聲。雖然呢度冷氣好夠,但油煙味好勁,再加上嘈得好緊要,對唔住,環境1分都唔值喺收銀處俾完錢之後就返埋位等,原來有食物嘅時候,佢會叫號碼,之後要行過去攞。不過我想講,冇任何screen講而家嗌緊咩號碼,又嘈到咁,我會聽到咩????港式脆炸韭菜芝士雲吞 (5粒$32)外型似雲吞麵店嘅炸雲吞,熱辣辣勁新鮮。口感脆卜卜,感覺上唔係好油膩;不嬲唔係好鍾意食韭菜,但可能因為打碎同芝士撈埋嘅關係,呢個韭菜味雖濃但討好,估唔到咁正!松露薯蓉通粉 ($45)口感比較杰,有松露味道但唔會過火,仲有好多菇,幾好味燒椰菜西蘭花扒全日早餐 ($70)賣相都不錯,不過所謂嘅椰菜西蘭花扒原來只係兩大舊菜,以為係乜野扒添;炒蛋都幾滑溜;牛角包可惜唔夠脆,腍咗啲;比較特別嘅係有少見嘅海帶薰衣草黑莓鐵觀音 ($46)其實薰衣草及鐵觀音嘅味道唔係太濃,但勝在有好多黑莓,都幾清新荔枝西柚

港式脆炸韭菜芝士雲吞 (5粒$32)
港式脆炸韭菜芝士雲吞

松露薯蓉通粉 ($45)
口感比較杰,有松露味道但唔會過火,仲有好多菇,幾好味

燒椰菜西蘭花扒全日早餐 ($70)
港式脆炸韭菜芝士雲吞, 松露薯蓉通粉, 燒椰菜西蘭花扒全日早餐
燒椰菜西蘭花扒全日早餐

薰衣草黑莓鐵觀音 ($46)
薰衣草黑莓鐵觀音, 荔枝西柚白茶
薰衣草黑莓鐵觀音

荔枝西柚白茶 ($46)
如果唔篤吓啲西柚片就飲會好甜,篤完之後徘徊在似酸又甜之間,幾好飲

呢度食物都叫做OK,唯一嘅問題係環境輸蝕,改善一吓會好好多
薰衣草黑莓鐵觀音
  • 松露薯蓉通粉