今日同朋友相約晚餐想食意粉,跟住就去左朋友推薦既PICI度試下啦,大約7:15pm入座,仍然唔洗等位,只需等職員安排入座,不過入面都有90%滿座。PS門口寫明不設訂座。佢係視乎你地有幾多人而比咩MENU你地,我地3個人,佢就比左個set for 3既menu同埋單點menu比我地,我地問有冇set for 1 or set for 2,佢話因為我地3個人就係得set for 3既menu。Set for 3 menu,有麵包、2個前菜、3個意大利麵、3個甜品、同埋3杯飲品。麵包係可以任加的,食完可以再添加。麵包好脆,點個汁非常夾。前菜方面,我地揀左海鮮拼盤同肉丸。海鮮拼盤有炸蝦、小魷魚、沙甸魚,味道唔錯,炸得好脆,D魚細細條都有好多條食。肉丸係牛肉+豬肉+cheese,個人覺得係加左cheese好味左好多,另外D汁都非常夾,一路食都要一路點個汁黎食,個肉丸都幾juicy,而且好大粒!意大利麵方面,我地揀左一個貓耳朵麵、一個結他麵、同埋一個pasta of the day(海鮮醬虎蝦麵)。貓耳朵麵好煙韌,個汁好味D麵,幾開胃,其實個人覺得有少少似韓式年糕。結他麵係墨魚汁麵,有兩隻虎蝦,個

麵包係可以任加的,食完可以再添加。麵包好脆,點個汁非常夾。
面包

前菜方面,我地揀左海鮮拼盤同肉丸。
海鮮拼盤
肉丸

貓耳朵面
結他麵係墨魚汁麵,有兩隻虎蝦,個墨魚汁幾好味,唔會好腥,亦唔會好咸。
結他面
海鮮醬虎蝦麵D醬就辣辣地既,D麵好好味好有口感,虎蝦就有少少淋,個醬辣辣地幾好味,不過食晒成碟就覺得辣左D。
海鮮醬虎蝦面

BTW佢D醬汁係預到好岩,岩岩好食到最後一啖仲有汁食,又唔會淨低好多汁,D汁既份量預到好岩。
另外果然全部係手工意粉,全部麵都好彈牙,好有口感好好味。

甜品可以揀tiramisu或者紅莓醬奶凍,+$10可以變fullsize,fullsize個size同個水杯一樣樣,我地叫左2個tiramisu同一個奶凍,全部都加左fullsize,tiramisu好滑好creamy,好濃咖啡味但唔會苦。紅莓醬奶凍,個醬就有D酸,個奶凍有D甜,撈埋一齊會中和D。
甜品

飲品方面,叫左一杯梳打一杯薑啤一杯桃茶,桃茶有少許甜,薑啤好夠汽都好味,不過唔太濃薑味。
桃茶

整體都算唔錯,尤其意粉係出色,環境氣氛都唔錯,大部分waiter都只係識講英文,服務都OK,值得一提係不用加一服務費。
2019-12-05
面包