2021-04-19 12065 瀏覽
假日和親人來到海景嘉福酒店嘅<Cafe on M>,食個Dinner buffet輕鬆一下。其實呢間餐廳,前前後後都來過十多次,餐廳的食物質素,亦曾經讓我感到失望,不過今晚再次來到,反而令我覺得比以往進步不少。冷盤有松葉蟹腳、煙三文魚、翡翠螺、大蝦、麵包蟹等,全部都幾新鮮,蟹腳有鮮甜味,大蝦同翡翠螺都彈牙爽口。刺身有七款左右,其中帶子和甜蝦比較鮮甜。而和牛壽司和火焰三文魚壽司就相當之好食,係必食之選。法國生蠔size細細,肉不算多,海水味道較為突出,但夠新鮮,入口亦有鮮甜味。熱盤方面,焗三文魚夠嫰滑,印度咖哩類味道都幾正中,炸蠔非常香脆,蒸魚肉質夠滑,燒牛肉味道不錯。較為失望的是中式燉湯,由於味道比較淡,所以沒有什麼特別,反而西式的磨菇湯味道夠濃郁,值得推薦。和牛試了兩塊,但整體嚟講都不夠嫩滑和腍,實在有些失望,反而羊架味道非常之好,而且非常腍嫩。甜品比較好味的是cheesecake 及chocolate cake,水準不錯。整體來講,餐廳的食物質素比以往已經大有進步,而且今次嚟到發現他們的服務質素實在比之前高,餐廳人客雖然都算多,但係在場的廚師都有推薦和介紹一下他們比

整體來講,餐廳的食物質素比以往已經大有進步,而且今次嚟到發現他們的服務質素實在比之前高,餐廳人客雖然都算多,但係在場的廚師都有推薦和介紹一下他們比較出名和味道好的食物,值得加分呀!

• 長腳蟹
  • 法國生蠔