2018-09-23 128 瀏覽
旺角砵蘭街係一條我好少去搵食店既街,因為感覺果頭比較雜同唔似會有好餐廳,但上網搵旺角西餐又見到呢間,好似環境同食物都唔錯,所以同朋友黎試下我地被安排坐近門口,餐廳唔算大,但都坐得舒服,因為佢唔係好多枱,所以有足夠空間而且裡面,氣氛都幾浪漫,黑黑地,每枱都有蠟燭有好多巴黎既相關擺設我同朋友兩個人揀左呢個二人餐,都幾豐富先來兩杯白酒,本來以為跟餐都唔會好飲,但又唔係喎,都幾好飲,係偏甜既白酒,不帶苦澀,易入口餐湯係雜菜湯,都幾多料,我鍾意,甜甜地頭盤巴拿馬火腿好香,蜜瓜夠甜,配合起來好好食。而鵝肝青蘋果都好清新既感覺帶子配檸檬汁同醋汁酸酸地好開胃沙律新鮮,有唔同汁可以配,我地揀配蜜糖芥末汁好開胃呢個意大利飯,飯比較粒粒分明同硬身少少,唔會太creamy,同有時食既意大利飯有少少分別,但其實各有各好,呢碟飯比較有口感,但有口感得來,又有返少少creamy同滑,加埋鵝肝香味,同雜菌,好味肉眼扒五成熟入口香嫰,肉汁重保留到奶凍好香濃奶味好滑,配埋上面既少少果醬都唔會太甜最後重有杯餐茶跟,咖啡都不錯,濃郁香醇總括,估唔到砵蘭街都有有水準既西餐

而且裡面,氣氛都幾浪漫,黑黑地,每枱都有蠟燭
有好多巴黎既相關擺設

我同朋友兩個人揀左呢個二人餐,都幾豐富
跟餐白酒

雜菜湯

餐湯係雜菜湯,都幾多料,我鍾意,甜甜地
頭盤(青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜、香煎帶子配檸檬汁醋汁)

帶子配檸檬汁同醋汁酸酸地好開胃

蜜糖芥末沙律

沙律新鮮,有唔同汁可以配,我地揀配蜜糖芥末汁好開胃

鵝肝意大利飯

澳洲黑安格斯肉眼牛扒

肉眼扒五成熟
入口香嫰,肉汁重保留到

跟餐奶凍

奶凍好香濃奶味好滑,配埋上面既少少果醬都唔會太甜

跟餐咖啡

最後重有杯餐茶跟,咖啡都不錯,濃郁香醇

總括,估唔到砵蘭街都有有水準既西餐
2018-09-19
跟餐白酒
雜菜湯
頭盤(青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜、香煎帶子配檸檬汁醋汁)
蜜糖芥末沙律
鵝肝意大利飯