Mr. Bone
環境一般,水準未去到被吹捧的高度
Mr. Bone
2025-09-13
關注
收藏好耐,趁平日放假,終於可以試下。

經Openrice訂位,1330到達。餐廳外觀唔錯,建築物係玻璃幕牆,但室內感覺侷束,冇自然光,燈光略為昏黃,座位排得密,離廁所近,檯椅亦好普通,以呢個價位嚟講,用餐環境麻麻。幸好廁所乾淨企理,只係水籠頭感應後,出水時間短兼水量少,洗手要有耐性。

睇咗Openrice的餐牌先訂位,但嚟到係另一回事(可能近日轉咗餐牌?)平日午餐只有1款:1個小食+1款Dosa+飲品,$178,須加一。如果想食其他印度烤餅/飯,只可單點。

Samomsa chaat:聽完侍應簡單講解做法後,由3款小食中揀咗呢款;菜式係將samosa打碎後再以乳酪同其他香科調味,製成品的面層灑上脆脆同石榴籽;賣相吸引,份量唔細;味道有層次,微酸帶少少甜、辣,口感上有乳酪的順滑、薯仔的腍、samosa炸皮的脆;推介!

Dosa:餐牌上有5-6款dosa,呢款單點價格最高,可能因為食材種類較多,有牛油果、羊奶芝士、火箭菜同風乾蕃茄,喺營養上平衡啲;dosa唔算大,打開見到饀料所用的食材幾新鮮;風乾蕃茄唔似出面買到的咁鹹,羊奶芝士唔膻,牛油果熟度剛好,火箭菜新鮮,整體味道清新!不過,dosa放耐就唔脆(尤其加咗餡料),要快啲食

Coconut chutney:好重椰香味的醬,味道清新,好食,量少,食落唔「漏」

Soup aloo sabzi:印式薯仔蔬菜湯,用料豐富,惹味帶辣勁;問侍應係咪可以添加,佢有拎多一小碗俾我

Flat white:套餐包咖啡、茶/印度奶茶,咖啡可揀奶啡,唔使補錢。以為大多顧客會點印度奶茶,但發覺望落似熟客的人都係點咖啡;咖啡幾大杯,飲到咖啡豆的烘焙味;以cafe角度評價,略嫌拉花有進步空間,若以印度餐廳角度睇,咁佢的咖啡水準唔錯,侌人滿意

整體嚟講:
環境:苛刻啲講,以呢個價位嚟講,餐廳佈置一般,檯椅平凡而櫈腳亦唔係特別乾淨;最大問题係侷束,冇空間感,隔離檯講嘢聽得一清二楚,廁所近在咫尺

服務:侍應唔熱情但勝在有問必答,經常斟水,見我對印度菜冇乜認識,就主動遞上有食物照片的餐牌俾我參考

食物:賣相還可,味道非常適合香港人的口味,惹味而辣度溫和,但未去到被吹捧的高水平,只屬於唔錯的級別,而喺度飲到有cafe質素的奶啡都有啲驚喜;性價比低,平日午餐連加一接近$200,呢個價位可以搵到啲包semi buffet/甜品的午餐,而環境佈局又好啲的餐廳;bookmark咗的話,唔嚟未必會死心,但試完就冇誘因回訪,除非當佢cafe咁嚟飲杯咖啡,咁都ok~