2023-11-25 103 瀏覽
今日同屋企人去咗銅鑼灣食晚餐,餐廳環境好好,驟眼睇以為食西餐,原來係食滷味!佢哋嘅前菜竟然係爆谷,不過又甜又脆,又真係幾適合作為開胃小食。椒鹽普寧豆腐,豆味好香好滑溜,外脆內軟,椒鹽夠曬惹味。可以試下點韭菜鹽水,鹹鮮微辣,風味獨特。潮式方魚BB西蘭花,西蘭花好爽口,方魚細細粒容易咬。潮式滷水拼盤,揀咗滷水鵝肉、鵝腸、豬仔脾,鹵水用咗蜜棗、八角、肉桂等調味,上菜嘅時候用火熱住保暖,非常貼心。拼盤都有鹵水豆腐,相對普寧豆腐硬身,係另一種風味。第一次食鹵水豬仔髀,感覺新鮮,肉質幾嫩,鵝腸爽口,鵝肉結實又唔會太肥。蘭王蛋蠔餅蠔餅,用咗蘭王蛋,蛋味好濃郁,上面加咗少少木魚,即刻變咗日式風味,好似食緊大阪燒咁。蠔仔又多又大粒,可以做到一啖蠔一啖餅,好過癮。韮菜鴨血,聞落好香麻辣味,但又唔會太辣,反而香麻味會慢慢滲出嚟,點到即止。鴨血好彈牙,加埋新鮮嫩滑嘅韮菜,非常出色。
爆谷

椒鹽普寧豆腐

潮式方魚BB西蘭花

潮式方魚BB西蘭花,西蘭花好爽口,方魚細細粒容易咬。
潮式滷水拼盤

蘭王蛋蠔餅蠔餅