餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-06-15 180 瀏覽
東南亞美食一向都係香港人嘅心水至愛,但印尼食物就未必個個香港人都試過。銅鑼灣糖街成條街都係印尼美食,今日揾左呢間比較具人氣嘅店舖,個名都已經話比你知係食d咩,就係主打班蘭嘅印尼美食。老闆好親切,介紹左好多值得一食嘅印尼菜。我聽佢推介,點左原條魚花膠湯粉皮。呢味菜真係女仔至愛,花膠足足有2大舊,可以好好補充骨膠原。味道方面,高湯煮得好香,同粉皮真係好配合。朋友就點左燒雞班蘭飯。燒雞好特別,除左火喉好之外,佢用左印尼秘製甜豉油,保證其他地方食唔到。班蘭飯都名不虛傳,令我諗起以前食班蘭蛋糕陣味。

老闆好親切,介紹左好多值得一食嘅印尼菜。
原條魚花膠湯粉皮

燒雞班蘭飯