2017-09-13 5579 瀏覽
好友即將離開香港到英國讀書, 相約同佢餞行。 由於大家都好鍾意打邊爐,之前又見到好多朋友都有post話呢間火鍋唔錯好抵食, 於是就選擇咗book呢一間《101手工涮涮鍋》。佢有分唔同時段, 我哋揀咗9點個時段,因為諗住咁樣冇咁易畀人趕,可以吹耐啲水。哈哈~好耐冇去過厚福街食嘢,d鋪頭都唔同曬, 呢一間火鍋店門口雖然細細,但係都好易睇到。 一去到,waiter哥哥就畀張兩碟前菜我哋,涼拌手絲雞,同涼拌雲耳 ,辣辣哋幾惹味。由於大家都唔想熱氣,我哋冇揀到特別辣嘅鍋底, 我地揀咗個卜卜蜆冬瓜湯,個湯底好多蜆好甜,好鮮味。主菜主要有兩款揀,因為我哋四個人,所以我哋每款選左兩個, 一款係傳統啲嘅台灣小食,有滷豬大腸鹵水豆腐嗰啲, 另一款就係以丸同餃子為主嘅特色手工拼盤。滷水拼盤好入味,滷味香濃,而手工拼盤嘅丸同餃都好特別,材料用咗唔同配搭,芝士,黑松露,甚具特色。另外我哋加咗個海鮮拼盤,有鮑魚,鮮蝦,鮑魚,貝類。我自己就覺得海鮮拼盤係絕對值得嘅,因為啲海鮮都好新鮮好甜。佢另外有一啲特定嘅食物畀我哋, 分別揀咗黑毛豬同牛肉,兩者厚薄適中,好快就熟,又唔會好似連鎖店嗰啲咁冇口感,OVERALL我自己

佢另外有一啲特定嘅食物畀我哋, 分別揀咗黑毛豬同牛肉,兩者厚薄適中,好快就熟,又唔會好似連鎖店嗰啲咁冇口感,OVERALL我自己就比較喜歡黑毛豬。

另外有一D唔使選,係set入面有嘅嘢,就係超鍾意嘅炸魚皮同炸響鈴,食咁多次邊爐,都未見過咁大塊響玲。我諗未必係攞返嚟,可能係師傅自己做嘅,非常脆口,好好味。

另外,好正嘅係嘢飲任飲囉, 啤酒都有得任飲(9點後),不過因為已經未食飯前happy hour過,所以我就冇揀啤酒,我揀咗蜂蜜生果冰茶,超級勁好飲, 夠凍夠大杯又唔會過甜,我足足飲咗四杯,朋友都話我好誇張, 但真係想推介囉~

食到非常非常非常之飽先後。。發現原來仲要有甜品,係奶茶布丁同芋頭布丁,味道不過不失,唔會太甜,但如果冇咁彈口應該會好啲。

最後,真係要讚一讚嘅係呢到既侍應, 而家出嚟食嘢唔使睇侍應面色已經覺得好似賺咗咁㗎啦,呢間D侍應,非常之好人,絕對唔會怕麻煩, 非常樂意幫助客人, 下次一定會再食過~
  • 101特選手工火鍋拼盤
  • 手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮