2017-05-27 299 瀏覽
今次黎呢間「街坊Cafe」,係因為見有個中西合璧的的 fusion菜,被卡邦尼河粉吸引,而且其他菜式同樣夠玩味,連飲品都用跟上潮流的藍蝶花,大玩漸變靚色。環境較嘈雜,很難細聲傾計,但就可以放心如街坊般暢談傾計,雖枱與枱之間較緊密,但樓底高感覺不會太焗,夏天快來,呢度仲冷氣充足,一定熱氣全消。不過最後覺得二人餐較抵食,有湯、沙律、鐵板烤扒、皇牌炒河粉、甜品及飲品,價錢$268-398。我地揀左黑毛豬,另外龍蝦汁河粉也要揀,甜品揀餐廳內少見的雞蛋仔。街坊素鮑參碗仔翅窩,非常環保地食素食,別以為素食就清淡無味,呢個碗仔翅好大窩,仲好美味。素鮑魚仿真度高,保留彈牙咬感,鮑魚底顏色及其外形也很似樣,而且最驚喜是咬落有鮑魚味。海參比鮑魚較爽更彈,同樣咬落有海參的味,其實都估唔到素食可以做到咁好,要大讚入貨揀岩有質素。碗仔素味道頗濃,也做得不錯,稀稠度適中,仲提供醋給客人自己添加。千島醬木瓜雞肉沙律,沙律菜份量算多又乾淨,雞肉加了調味粉幾惹味,木瓜再多點更好。友人點的「你的男人」,用espresso及chocolate沖調,朱古力味較重,順滑冰凍好飲。我點了「戀愛大過天」,有玫瑰糖水、士多啤梨和菠蘿

街坊素鮑參碗仔翅窩
千島醬木瓜雞肉沙律
你的男人,戀愛大過天
我點了「戀愛大過天」,有玫瑰糖水、士多啤梨和菠蘿,裝飾也不馬虎,有士多啤梨粒和玫瑰花粒,
飲落有玫瑰花香及甜甜果香味,飲完更開胃更清爽。
龍蝦汁海鮮河粉
龍蝦汁海鮮河粉,無諗過西式食料配港式粉河,可能是貪河粉吸汁力豐富。材料有青口、蝦肉、魚塊等海鮮,重點是龍蝦汁,未食已經傳來香味。
龍蝦汁好香濃惹味,仲有稠度足夠之餘,河粉又能吸到醬汁,每口都很有龍蝦汁味,最後連一滴醬汁都清埋。
燒西班牙黑毛豬配松露汁
燒西班牙黑毛豬配松露汁 ,用小柄鐵板上菜,大大件豬扒夠二人分享。
肉質不算鞋,反而很有彈性,夾雜肥肉位的爽口及脂香,而且無筋位更易進食,豬味更濃郁。
不過醬汁似燒汁,沒有松露香味,反而直接食豬扒已經夠味。
紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕
期待的甜品到,紫薯吉士雞蛋仔伴雪糕,雪糕凍冰冰配焗熱的雞蛋仔已經有冷熱交雜口感。
重點是超級極多份量的紫薯吉士,餐廳十分豪爽,紫薯又滑又重紫薯味,而且不太甜,反而煉奶頗多會過甜。
雞蛋仔很有蛋香,但由於焗過後加大量濕潤的醬料吉士,所以雞蛋仔不脆口,連邊位一點點也不脆。
最後大讚加了棉花糖來焗,很美味。而整合甜品都好飽肚好抵食。
2017-05-26
街坊素鮑參碗仔翅窩