2K
2016-12-30 2791 瀏覽
仲有成個鐘先開飯,餓死我喇!一路行入貴賓房,場面冷冷清清的,只有疏落兩三檯食客啊。大廳阿哥阿姐獻唱高潮迭起澎湃,無記錯係我阿爸阿媽後生嗰陣最流行既金曲。瑤柱雙寶蔬,我估係小棠菜,但另一種就諗唔到。鑽石百花球,咩鑽石呢?杏片?鮑汁金錢扣鵝掌,金錢?元寶?唔會係原粒鮑魚掛,無可能金錢肚啦。當紅脆燒雞,唔係炸轉左燒?蟹籽蝦仁炒飯,我寧願揚州炒飯喇。百年鴻運,蓮子百合紅豆沙?好快迷底就可以全部解開!掛住食,好多都唔記得影相啊。鴻運宴每席送 6 罐汽水、6 罐啤酒,但我淨係想飲茶乍,飲到成肚氣會食少好多架麻。開壺鐵觀音自己慢慢嘆,呷一呷,好野黎喎,非常甘香可口。大紅乳豬全體,半肥瘦乳豬都有幾啖瘦肉食下。厚厚肥膏下面黏著清淡瘦肉,滑而不咸不肥膩,滿意滿意,最衰非常凍冰冰囉。燒豬腳仔搶住食,皮香肉嫩全瘦肉,味濃帶燋香,非常有咬口,大愛。西蘭花帶子,厚厚半熟帶子外彈滑、內嚥韌,泛著輕輕鹽味咸香,合格。無敵爽脆甜西蘭花,處理得宜,好好味。沾上蝦醬、沾上豆瓣醬都同樣出色,比帶子好食得多。作點綴的彩椒絲爽甜可口,一絲不苟。演繹得過份靜態,鑊氣微弱呢。瑤柱雙寶蔬,估中左係小棠菜,但估唔到係草菇。冷冰冰的草菇跟

瑤柱雙寶蔬,估中左係小棠菜,但估唔到係草菇。冷冰冰的草菇跟小棠菜,淋上微暖杰撻撻芡汁,厚撻撻又一舊舊,質感黏糊糊,感覺不良好。

蠔油味濃厚瑤柱汁配水味小棠菜及澀味罐頭草菇,低於水平,免強入口。

鑽石百花球,我仲估係杏片添,錯晒。到底咩係鑽石呢?外脆鬆化,內彈味鮮,蝦球味道超凡出眾,滿分!每人分到兩粒,但個個話怕熱氣,我捱義氣幫大家哽左去啦!多謝晒喎,連食半打大滿足,爽呀。

紅燒竹笙雞絲翅,魚翅帶腥,竹笙爽但鞋口,雞絲無味腍劈劈,高湯味道甜美,不過不失。再次強調如何食翅及醋的作用,醋是翅後呷呷,清清口腔及味蕾的。並不是像碗仔翅一樣,撈醋食呢。當然各有所好,只供參考,最緊要自己喜歡。

鮑汁金錢扣鵝掌,原來金錢係冬菇,仲妙想天開係似元寶既鮑魚添。厚肉冬菇有質素,美味非常,彈滑多汁,爽嫩清甜生菜捲著鮑汁同樣好食。反而鴨掌鞋烚烚,乾如柴皮如紙皮。

清蒸大花斑,熱騰騰冒著煙游到,堅係香噴噴,口水如洪水般狂奔!個個您推我讓,我唔客氣喇!即刻奪取面珠登,厚肉勁滑勁彈,好美味!黎舊魚腩滑不留手又黏又膠,黎舊背肉啖啖 juicy 結實頂呱呱。

當紅脆燒雞,又會用上燒雞既?炸雞大路好多。脆皮不油不膩亦不咸,肉質實淨微滑,雖然無味道,但跟惹味脆雞皮同吃都好正。

幸福伊麵,剛剛炒起閃閃發光!雖然幾乎無料,只有雜菇幾條,不過伊麵炒得超卓,炒功深厚,鑊氣迫人!

大大力、大大注啜入口,滾熱辣又香噴噴!味道出眾,生抽老抽比例恰到好處,濃郁可口,醬汁濕潤而溫柔地包著每條伊麵,彈牙不失滑溜,難得一遇的高質,果然好幸福啊!通常飲宴最後的粥粉麵都極難入口,可能趕收工、可能一早煮定、可能經過翻熱囉。

蟹籽蝦仁炒飯,中西合璧怪怪的,畫蛇添足了。熱辣辣炒飯撒上凍冰冰蟹籽,故意做冰火較果嗎?幸好都唔難食,味道可接受,少左肉香囉,黎個鑊氣揚州炒飯會更開心。最後黎個美點雙輝,蓮蓉壽桃包、蓮子百合紅豆沙,我唔食甜的,多謝。
鐵觀音
大紅乳豬全體