2K
2017-01-16 1679 瀏覽
公司冬至能馳,十二位同事浩浩蕩蕩衝去飲茶!張檯細左少少喎,坐到要縮埋一舊膊頭黏膊頭,我地個個標準身形無肥佬肥婆架喎。鮮蝦燒賣,熱辣辣即叫即蒸飈晒煙上檯,氣氛一流!吹兩下啪入口,結實不散不肥蝦爽肉香,高質好味。糯米雞,不過不失,餡料平庸,雞翼、肉鬆,一般。黑椒金錢肚,得四條金錢肚,手快有、手慢無,哈哈。腍中帶點爽,杰杰的黑椒芡,唔難食。棉花雞,熱燙燙香甜爽彈多汁既白滑魚肚愛,不肥不油益,冬菇、雞柳皆可口。烚菜芯,淋上淡豉油微暖入口,爽嫩無渣,但菜甜味微弱得可憐。煎藕餅,唔講唔知係藕餅呢,蓮藕跟肉餅刴成一齊,咸味重,我還以為食緊煎咸魚肉餅添,嚥韌香口。口水雞,油味強而香辣微弱,沒有雞味,皮厚肥膏處處,入得口唔難食。醉雞翼,有趣酒留有醉雞翼食好少可,皮脆肉鞋酒氣香甜,可以啦。豉椒鳳爪,濃濃豉汁芡略油,甜得霸道,皮爽筋脆,大路貨無驚喜。鮑汁鳳爪,損腳趾我鍾意!膠膠黏黏黏,漿住您的嘴更是歡喜,鮑汁滲入雞腳之中甜美不咸不嗆有質素。金蒜排骨,非常蒜香味,辛中帶甜附在棉棉多汁不肥排骨上,啖啖肉夾惹味,滿意。煎蘿蔔糕,麻麻地,白膠一舊有幾點叉燒作點綴,永遠係街食既蘿蔔糕無可能滿意,因為阿媽出品多料多蘿蔔

金蒜排骨,非常蒜香味,辛中帶甜附在棉棉多汁不肥排骨上,啖啖肉夾惹味,滿意。煎蘿蔔糕,麻麻地,白膠一舊有幾點叉燒作點綴,永遠係街食既蘿蔔糕無可能滿意,因為阿媽出品多料多蘿蔔,那裡有得比。

豬腳薑,食過自家極品反唔到轉頭,依個只能形容為甜酸浸豬腳薑,味道留於表面,裡面無味的,整體不過不失啦。素粉果,晶瑩剔透的餃皮,眼睇都覺油得可怕,滑潺潺整隻瀡入口,非常素而淡的味道,都辨認到菌味跟菜味,不太喜歡這味道,我雖要辣椒醬呢!

酸齋,放低轉眼已消失殆盡,最搶手!酸酸甜甜嚥嚥韌韌,開胃醒神,令人懷念的味道。素鴨,恰像腐皮卷,外脆卷著麵筋,炸得稍油膩,油光令令,如果沾上大量咕嚕汁應不錯。

魚蓉釀尖椒,尖椒爽甜中帶辛辣,溫柔中散發微量刺激,魚蓉煎得乾身香口,淋上豉油都幾好。炸雲吞,雲吞皮脆卜卜、雲吞餡泛著咸香及蝦味,雖凍食但淋上咕嚕汁尚算可口。

雞絲春卷,蒜味濃但完全食唔到肉,沾上喼汁酸甜香脆過過口癮都還可以。上湯鮮竹卷,近年很多食肆棄蠔汁轉上湯,我非常喜歡!健康不油不咸不濃,泛著香甜清爽味道。大量湯汁彷如灌湯一樣注滿鮮竹卷,一咬連同肉汁一齊爆開,好味到抖震呢!

蜜汁叉燒腸粉,食過翠園爆叉燒腸粉及陳漢記滑不留口腸粉後,其他都不能讓我動容有驚喜了,平凡茶樓叉腸,中規中矩,皮不過厚、餡不過少、叉燒不過咸。

奶皇包、馬拉糕、雞包仔、煎堆,都不是我杯茶,試一口,合格。
魚蓉釀尖椒
鮑汁鳳爪