2017-06-20
黃埔開通左地鐵站後,方便左好多。以前只有小巴同巴士,而家交通方便左,多左人流,餐廳都多左。係一品火鍋隔離,就開左間東南亞fushion菜,叫民泰47,裝修與別不通,同周邊既餐廳比較起黎別樹一幟,決定試下。餐廳內部燈光昏暗,唔睇以為係高級餐廳。睇下餐牌,原來都唔算太貴,都算適合黃埔紅磡區價位。有趣既係餐廳名就係街名!餐廳新開張二個月左右,所以選擇唔算多,但前菜,主菜同甜品都齊備。餐廳位置空曠,唔會太逼,都坐得好舒服。因為我地食晚餐,每張台上面都有個蠟燭,好浪漫!我地2個人,叫左2個前菜,2個主菜。分別係蕃薯條,黑毛豬奄列,豬仔骨同signature鍋飯。蕃薯條帶甜,配蛋黃醬,同一般薯條既咸味不同。黑毛豬碎同薯仔裹入蛋塊,配上以健康為賣點既薯片,好特別,之前未係其他地方食過!烤豬仔骨配上咸酸菜,油膩既感覺被中和。鍋飯係西班牙海鮮飯加上香料,臘腸同醬汁,辣辣地,幾開胃。美中不足既係餐廳剛開業,未有酒牌,鍾意飲酒既建議先打電話去問下有酒牌未。值得一提既係餐廳服務好好!會經常留意你夠唔夠水飲,食物味道如何。平民價錢,高級裝修加上合水準既食物質素,值得一試。