2015-01-04 728 瀏覽
下午約咗幾個老友喺佐敦行完街, 入夜後打算行上睇衫買鞋。但實在太累太肚餓,所以順路試吓依港式茶記!然而,永遠都喺冇期望先會冇驚喜。原來依間茶記一如其他茶記一樣,日間賣港式茶餐,晚間喺提供港式小炒同家常便飯!但出品相當頗有特色。我哋叫咗下面幾個餸!開飯前緊喺叫返個湯飲吓先啦!是日老火靚湯喺《南北杏蜜棗南瓜唐排》,真喺好清甜!南北杏蜜棗再加上南瓜,真係甜上加甜,而且非潤喉,再加上排骨吊味,真喺十足又濃郁!肯定冇加味精!好有心思!跟住叫咗碟《花枝丸》!依班好朋友襯我行開咗,夾剩四粒俾我,真喺夠老友!不過都要影吓,正所謂有圖有真相!依幾粒小丸子,真喺爽口,外皮炸得香脆!內裏彈牙!因為痴力十足,都幾難咬得開!內裏魷魚膠十足,都頗有魷魚味!如果有埋豆瓣醬就最好!老友仲叫咗碟《蟲草花陽光十二菜》!吓,乜鬼嚟架?一上枱都睇唔明同個餸名有咩關係,但聽返姐姐講,原來中間果個喺太陽,旁邊嘅菜當作光線!哈,聽落都幾有心詩意,而且真喺用上十二種菜!其實我自己真喺唔識分菜名,但中間個太陽喺用鹹蛋做,煎咗金黃色成個太陽咁!不過碟嘢擺得太遠,夾咗一兩條菜食,只知道味道適中!依個《咕嚕骨》就真喺幾好!豬排厚道適中,唔會
花枝丸
蟲草花陽光十二菜
咕嚕骨
依個《咕嚕骨》就真喺幾好!豬排厚道適中,唔會太熟!糖酷汁做得啱啱好,甜酸度適中,非常刺激味覺!所以我都爭先食咗幾舊,送飯真喺一流,真心推介!
香烤鉗魚
依盤《香烤鉗魚》真喺好大個盤,條魚又真喺超大條!老友叫咗中辣,等成盤嘢慢慢加熱後,傳來一陣陣嘅辣味,真喺引死人!食辣食魚都唔喺我強項,所以等大家食剩咗之後,我先夾啲魚肉碎嚟試吓,點知越食越想食,而且魚肉碎細細粒,浸滿哂啲辣汁,真喺超爽!
京醬炒黑山羊片
依碟《京醬炒黑山羊片》真喺正,因為真喺超鐘意食羊,而且好少餐廳會有黑山羊!依個黑羊片做到冇乜羊羶味,而且仲有少少辣味,真喺好刺激味蕾!而且羊片剪得薄身,好見師傅對羊肉的做法非常有認識,否則會容易煮燶!
炸子雞
雞蟲朋友叫咗成隻《炸子雞》,心諗點食得哂呀?但食過一舊之後,又真喺唔差喎!點解?雞有雞味外,內裏嘅白肉又唔會做乾身,有肉感!而且特別入味,外層雞皮同內層嘅白肉都入到味,鐘意重口味嘅我就覺得好好,一隻雞幾個人分都食得哂!
蜜餞土豆牛仔骨粒
又有羊,又有雞,我又點可以唔叫返碟牛!我就決定叫咗碟《蜜餞土豆牛仔骨粒》,依個牛仔骨粒唔好特出,可能我唔鐘意食甜嘢啦!夾咗一兩舊食咗就算,但水準都唔差!

總體嚟講,依間茶記水準算中上,仲好過隔離某間!而且價錢合理,每人都喺夾咗 140 蚊左右!喺油麻地區真喺抵食!
炸子雞
花枝丸