2017-01-11 133 瀏覽
今日收咗工之後同朋友一齊去大角咀食嘢,其實呢一頭一路都好多嘢食。於是就周圍行左一陣。見到街角有一間餐廳,叫做傳統印度菜。鋪面裝修十分吸睛,於是同朋友就決定入去試吓。呢度的裝修非常之色彩繽紛。而且餐牌上嘅套餐選擇都很多,價錢相宜。入到去之後坐下就即刻比餐牌所吸引,餐廳嘅設計都非常之特別,富有濃濃的印度特色,譬如吊燈的設計,牆壁上面的壁畫,都吸引住我哋的視線,餐牌亦非常貼心,除咗有印度文之外,仲有英文,同埋中文。睇咗一陣餐牌之後,我同朋友都不知道叫什麼特色美食,於是我哋就決定問吓侍應嘅意見,睇吓叫什麼嘢食。到印度餐廳,一定要叫一個印度咖喱啦,於是他就建議我哋叫一個雜菜咖喱,仲有印度薄餅。同埋印度咖喱角。我地哎嘅食物並唔多,但係上枱嘅時候碟碟都好大碟,飲品方面我哋分別叫咗印度特飲同埋乳酪特飲。首先就係印度薄餅,一上枱嘅時候淨係見左兩個印度烤左嘅薄餅,隔離有啲醬汁,出乎意料地格離嘅印度嘅醬汁都非常之好味,而且唔會話太過辣或濃味,鍾意食醬汁嘅人士,其實一定要到餐廳試吓。簡單嘅一個料理配上醬汁已經非常好味,可能因為印度嘅香料係特別出色。之後我哋食咗個印度咖喱,入邊都係用好簡單嘅蔬菜煮埋一齊,有少少

之後我哋食咗個印度咖喱,入邊都係用好簡單嘅蔬菜煮埋一齊,有少少似雜菜煲。原本以為味道會好辣,最後食落去嘅時候,原來都係可以接受到的。聽侍應講,餐廳的印度咖喱其實都比較符合返香港人嘅口味,所以冇咁辣,我覺得佢哋都係非常貼心。

之後我哋再試咗個印度嘅咖喱角,呢個十分鬆脆,而且份量足,基本上我哋兩個人食幾樣野已經非常之飽,因為每一碟都好大,食完呢一餐已十分滿足。飲品方面,我哋特別揀咗印度特飲。當點呢杯野嘅時候,侍應都提醒我哋,話印度特飲,唔係人人接受得到的飲品,但是他們當地人就十分喜愛這個飲品。佢再三提醒睇吓,我哋依然都係叫左個飲品,點知一入口嘅時候,的而且確,味道並非每一個香港人都接受的。但因特飲的香料味十分重,而且健康,都是用一些草本製成的。飲了幾啖,侍應見我還是不太喜歡,於是就換了一杯梳打水給我, 10分貼心。

這間餐廳的侍應服務態度認真,在過程中經常問我習不習慣吃印度的美食,最喜歡吃那一樣美食,而且還和我們介紹每個醬汁的用處,味道如何,方便我們安心去進食。這間餐廳我下次還是會選擇和男朋友來的。
因為除咗我哋試了那幾款的食物外,還有很多其他食物我哋都未試。