2017-06-06 17336 瀏覽
「飲茶」係一間新式中式中式點心茶樓,仲喺中環開咗年幾兩年度。第一次食,見到隻碗有蟻仔/蚊仔printing,都覺得核核哋突(其實真係唔明,好印唔印,印呢啲咁古怪)。上次食,覺得好新鮮特別,今次相隔一年後再食,感覺又唔同咗。午餐時間,我較遲到,大半朋友到咗,點好菜。醉雞 - 好食!讚!夠滑,唔鞋。海哲萵筍 - 應該係萵筍。OK嘅。雞絲粉皮 - 呢個一般。雞絲唔多,味道一般,即係個醬一般。乳鴿 - 讚!呢個真係要點。$25一隻,我哋叫咗2隻,開4邊,好食,再叫多2隻。好juicy,入味!流沙奶黃包 - 好特別,黑色包皮,同朋友一人一半,打開,奶黃熱辣辣流晒出來,都幾好味。白糖糕 - 樣好特別,好似馬蹄咁,但食落去,就白糖糕味道,無驚喜。八爪魚墨汁飯 - 一般。可能較不善於西菜,呢個菜認真麻麻,掌握唔到意大利飯嘅精粹,只有其形,其實連形都無,哈哈!菠蘿炆牛腩 - 呢個真係好特別!首,原個菠蘿上,然後點著個菠蘿,雖然著火都無乜意思,但gimmick夠晒!然後打來菠蘿頂,入面係菠蘿炆牛腩,菠蘿香,牛腩入味又淋,充滿菠蘿汁香味,好好食!埋單每人$127,都ok啦!食特色。

午餐時間,我較遲到,大半朋友到咗,點好菜。

醉雞 - 好食!讚!夠滑,唔鞋。

海哲萵筍 - 應該係萵筍。OK嘅。

雞絲粉皮 - 呢個一般。雞絲唔多,味道一般,即係個醬一般。

埋單每人$127,都ok啦!食特色。