2018-03-25 3139 瀏覽
通常街市入面既熟食市場都會係大排檔或者茶餐廳居多,但特別地上環呢個熟食市場居然有間西餐係度,感覺好特別🤭呢度既分區都幾隨意下,成個熟食市場望落有三至四間舖係度,但枱就係睇邊間多客d而決定,如果店舖用左就會鋪張紅色格仔枱布,咁個日我地去食個陣,abc kitchen 既佔地都幾多,睇得出幾受歡迎咁😃其實呢日係朋友幫我慶祝生日,我地都預早book左7:30既,不過因為我地都唔熟上環,所以遲左差唔多一個鐘😅真心唔好意思⋯不過遲左上到去都無比人咋型既,佢地好好咁盡快安排枱比我地添😇第一時間點菜店員就問我地:「食唔食蠔?」,話得返最後四隻。一聽到得返最後四隻,愛好食蠔既我即刻決定~要!咁個日既蠔大小都適中,屬於海水味較重,爽口既蠔。我好like😍蠔邊仍然好清晰,證明新鮮既~餐湯係另外加既,是日餐湯係蘑菇湯,呢個蘑菇湯色水比較深🤔不過好飲既。菇味香濃,只係唔夠咸,但可自行加鹽調味。主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)肉係幾淋香,牛味重,煎既熟度都無問題。唯獨呢塊扒有一兩條筋,比較難切🤔佢跟左d黃芥辣醬,呢個醬我幾欣賞,因為我平時係一d芥末類都唔掂,好怕攻鼻🙈不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味

生蠔

蘑菇湯

安格斯配薯仔
主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)
不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味道更上一層🤤令我都幾難忘
海膽意大利飯

另一主食~海膽意大利飯,係我喜歡的海膽😍😍
有幾片芝士舖面,同埋都有兩件原整既海膽。😂😂朋友話,我生日比我食晒兩件~開心
個飯既汁剛好包覆飯粒,唔會太稀身,都有海膽鮮甜味,覺得唔錯既。

街市中的西餐,幾有特色,食物質素整體唔錯,除左街市既環境外係合格既西餐。不過呢度既服務員都係”街市格”既😂,會粗聲粗氣d,但係都有禮貌的👍🏻

2017-10-25
生日