2017-10-08 9977 瀏覽
前排有一間cafe好出名,聽到個名都覺得好得意,叫街坊Cafe,餐廳叫呢個名我相信原因都明顯,入面有嘅菜式的確係幾街坊,原來係一間港式cafe,幾有香港特色。環境都系好有香港特色,有「街坊」兩個字同埋有啲懷舊既擺設,場內亦有香港啲大廈既卡通油畫,令環境增添趣味。首先叫咗個大蝦龍蝦汁河粉,大蝦啲肉都幾鮮,河粉配既龍蝦汁數量亦幾豐富龍蝦汁唔會太鹹,配上軟滑嘅河粉口感不錯,唯獨系真系太快就涼左,河粉同蝦只系擺左10分鐘多啲就開始吾熱跟住食戈陣就冇左熱辣辣既感覺,$128定價都太高喇。友人就叫左個明太子溫泉蛋意粉,溫泉蛋都幾有口感,軟林林咁,系半熟既形態,明太子既數量就正常,但系吾太熱,而且冇乜汁,太乾了,明太子意粉應該比較creamy先岩餐牌上有吾同種類既飲品,其中藍蝶花飲品系最吸引,其實都系呢家好興既色素飲品,雖然個個都知系色素整出黎但都好多人飲😌外型確實吸引,每一杯既藍蝶花飲品都系以最近既流行曲名稱命名,十分盞鬼,叫左杯有芒果同埋菠蘿既「一加一」。飲品分為紫色、黃色兩層,相信黃色戈層真系有芒果同菠蘿既成份,撈埋一齊真系幾好飲藍蝶花其實冇咩特別既味道,系有丁點既苦,不過撈埋芒果同埋菠蘿戈層

跟住食戈陣就冇左熱辣辣既感覺,$128定價都太高喇。
大蝦龍蝦汁炒河粉

明太子溫泉蛋意粉

藍蝶花其實冇咩特別既味道,系有丁點既苦,不過撈埋芒果同埋菠蘿戈層都系甜甜地。
一加一

友人叫戈杯系白桃加玫瑰既「我的宣言」,色素明顯冇咁多了,真系飲到幾香既玫瑰味🌹雖然系花味但吾會系難飲,白桃味就爭少少。
我的宣言
一加一