餐廳: 娑羅婆納印度素餐廳
資訊:

2023-12-18 219 瀏覽
最近覺得食嘅嘢冇乜菜,心血來潮就諗住食返多啲菜,就揀咗呢間位於重慶大廈嘅印度素菜店。印度料理非常適合煮素菜,因為香料本身夠濃,所以一啲都唔會覺得悶Paneer Butter Masala芝士(paneer)喺一個濃郁同滑嘅番茄醬汁煮至熟透。呢道菜有豐富嘅奶油香氣同番茄嘅酸甜味道,配埋印度烤餅,真係一流Hot Rasam SoupRasam湯係一道南印度嘅酸辣湯,以香料同番茄為基底,加入辣椒同其他香料煮成。湯嘅口感酸辣刺激,有助於提神醒胃,係一道受歡迎嘅開胃菜。Dal khichdiDal khichdi係一道印度嘅經典主食,以扁豆同米煮成。呢道菜簡單純淨,但味道豐富。米同扁豆經過煮熟後,質感軟糯,配合香料嘅香氣,帶點溫暖同濃郁嘅口感🤩🤩Mix veg curry(什菜咖喱)什菜咖喱係一道混合蔬菜炒嘅咖喱菜式。菜式中使用咗各種新鮮蔬菜,煮至熟透,配合濃郁嘅咖喱醬汁,味道豐富而多層次。每一口都可以品嚐到不同蔬菜嘅鮮美,帶來滿足又健康嘅味覺享受。Lassi-Salted(鹹奶昔)Salted lassi係一杯好特別嘅飲品,鹹味係好適合配上辣嘅印度菜,佢嘅鹹味可以中和菜式嘅辣度,令你口腔有啲平

Paneer Butter Masala

Hot Rasam Soup

Dal khichdi

Mix veg curry(什菜咖喱)

Lassi-Salted(鹹奶昔)
Salted lassi係一杯好特別嘅飲品,鹹味係好適合配上辣嘅印度菜,佢嘅鹹味可以中和菜式嘅辣度,令你口腔有啲平衡同埋清新。

呢次印度素菜體驗真係好特別,食完都唔覺得大負擔,口味重得嚟唔會太咸同太油,又食到地道既味道,啱晒中意試新嘢既人👍👍👍
2023-12-15
  • Paneer Butter Masala