2017-03-16 432 瀏覽
呢日去咗希慎嘅餐廳樓層搵嘢食,見到呢間門面幾靚嘅名館,再睇下啲菜式,都幾吸引,就同朋友決定入去食喇一入到去,就比呢啲雙人卡位吸引住咗。喺其他餐廳真係無見過啲咁得意嘅座位,而且望出去個景都幾好,好空曠。無論情侶又好,朋友都好,都好啱坐呢啲位,因為好似有種有私人空間嘅感覺佢仲有個我最鍾意嘅see through廚房,比客人睇到整野既過程首先嚟嘅係呢個泡椒寶塔菜~嘩,碟餸一上枱嘅時候我同我個朋友當堂嚇左一嚇。我地心諗,死啦明明記得個餸名係菜嚟㗎喎,點解宜家會上左啲蟲類嘅物體嘅?!?!😱😱我即刻去check吓係咪我地睇錯啦,點知無喎😦咁我就同我朋友發誓我一定唔會食啦,咁佢唯有頂硬上,戰戰兢兢咁食左第一啖.......O M G!!!!! 佢食完竟然即刻大叫太好食啦!!!!估唔到原來呢一碟係咁好食,我地最後係將成碟食哂😈所以有機會嚟食嘅朋友我都會好推薦你地叫呢個泡椒寶塔菜試吓,包你一試難忘。因為我哋兩個都係第一次見寶塔菜,所以有啲嚇親。其實佢個味道就同涼拌青瓜一樣,佢個口感都係同青瓜一樣,好爽口。(但係有少少辣🌶))好,上面講完笑,講返第二道菜-鮮蝦馬鈴薯薄餅。好好味,同平時食到嘅薄撐差唔多,但
一入到去,就比呢啲雙人卡位吸引住咗。

泡椒寶塔菜
首先嚟嘅係呢個泡椒寶塔菜~
嘩,碟餸一上枱嘅時候我同我個朋友當堂嚇左一嚇。

我即刻去check吓係咪我地睇錯啦,點知無喎😦

O M G!!!!! 佢食完竟然即刻大叫太好食啦!!!!

估唔到原來呢一碟係咁好食,我地最後係將成碟食哂😈

因為我哋兩個都係第一次見寶塔菜,所以有啲嚇親。

(但係有少少辣🌶))
鮮蝦馬鈴薯薄餅
好,上面講完笑,講返第二道菜-鮮蝦馬鈴薯薄餅。
好好味,同平時食到嘅薄撐差唔多,但係材料就係用薯仔,而且每一塊都有鮮蝦,更加有口感
溏心黑蒜燉響螺
溏心黑蒜燉響螺~
好有住家湯嘅味道,完全唔係味精湯

入面好多料,有雞腳、響螺、黑蒜、雞肉,啖啖都食到料,好正
水蜜桃咕嚕肉
呢個係水蜜桃咕嚕肉,有好多舊咕嚕肉,絕對唔會唔夠食!
雖然啖啖肉,但係略嫌點得太多粉~ 不過好入味~

同出面食到嘅唔同就係佢用水蜜桃,唔係平時用嘅菠蘿,但係陣味都好夾
欖菜幹煸四季豆
呢個係欖菜幹煸四季豆。我由細到大都好鍾意食四季豆,嚟到呢到見到有都即刻嗌咗~
完全無令到我哋失望,食到家的味道

不過就有少少多油,但都可以接受~
金黃球泡飯
喺openrice見到呢個係名館最出名同最多人試嘅金黃球泡飯,我哋都嗌咗嚟試下。
將個飯球浸左落啲上湯度,將佢切開就見到入面嘅飯喇~

湯飯好多人都鍾意食,我都唔例外。

但呢到特別嘅就係因為外層有炸過,所以就可以好似食到飯焦咁,脆卜卜

而且因為個湯入面有番茄粒、粟米、豆等等嘅材料,食落都好有咬口
法式焦糖燉蛋
最後就到甜品喇!!呢個係法式焦糖燉蛋~
首先個賣相已經好靚。最正就係用隻羹敲落去果一刻,好satisfying

個燉蛋嘅蛋味唔係好重,但係咁就比較似燉蛋白,我超鍾意食。

仲有好滑,好味到極速食晒

overall 呢到嘅嘢食都好好食,又特別,唔係出面間間餐廳都搵到。

而且成間餐廳好大,好舒服。有好多位,但係每張檯都隔得有段距離,唔會覺得好逼。

再者員工個個都好nice,好好笑容,令到個用餐經驗好好
泡椒寶塔菜
鮮蝦馬鈴薯薄餅