2021-04-16 1714 瀏覽
呢輪確診數子回落,多咗人出街食飯,連帶火鍋店生意都多番D,邊爐精友人相約我去呢間開餐招牌嘅黃金芝士或火焰麻辣鷄煲今晚唔食,專心做好一件事..............................打邊爐打邊爐又怕熱氣,阿媽教落選擇皮蛋芫茜湯 ($78),呢度嘅湯底唔止得呢2樣食材,仲有豆腐,蘿蔔同粟米,湯底呈奶白色,入口清甜,身為芫茜控嘅我,略為再多D芫茜就仲好囉...........哇哈哈!黎呢度必叫嘅係呢客手切新鮮牛頸脊 ($228/小),每片切成蝴蝶形,脂肪分佈平均,顏色吸引拖幾拖一轉色就食得,歡喜佢肉味香濃,質感鬆軟,夾少少芫茜蔥碎一齊食亦得...........得咗!今次唔食鱔片改叫脆鯇腩 ($98),厚切6件搭舊魚骨腩位主要得條大骨,偶爾有小小碎骨,對於我黎講係幾方便,肉質相當爽脆,用黎打邊爐就岩晒!多款丸類中,當然要食手打架啦,呢份手打鮮蝦丸 ($43/半份),形狀不一,仍然睇到蝦肉粒在內,真材實料浮起就食得,入口相當彈牙,食到蝦肉味,同手打墨魚丸一樣咁正!湯底有豆腐,但我地仍然叫呢客蜂巢冰豆腐 ($24/半份),可見我地對於豆腐嘅喜愛度有幾高話同樣係"一家人",但口感梗

今次唔食鱔片改叫脆鯇腩 ($98),厚切6件搭舊魚骨

話同樣係"一家人",但口感梗係有分別,呢個用黎索湯食,食時真係要小心熱湯!

根據非正式統計,丸同餃好多時會同場,今晚都唔例外,鮮製韮菜餃 ($43/半份)是也

隻隻都相當飽滿,內裏餡料菜同肉比例係八比二,多菜少肉係餃子界大趨勢,歡喜食韮菜會相當開心

唔知係疫情關係定其他原因,今晚呢度無Live Show,期待下一次黎有歌聽!