山長水遠嚟到馬灣,唔知有咩做? 對我嚟講嚟馬灣嘅目的就係食食食同去吓個沙灘😂 我嚟之前已經一早bookmark定要嚟呢間熱沙咖啡!因爲之前未接觸過,想見識一吓👀當日去到係無book位,就咁walk-in,職員話要去到2:15pm先有位😳 於是我哋改變行程,去另一間cafe食lunch先,2:15pm再過嚟飲熱沙咖啡食下午茶😆一入去店內已經感受到濃濃嘅土耳其風情,隨處都見到土耳其裝飾,如玻璃馬賽克燈、銅製咖啡壺/水壺、圖騰枱布等,配埋搶眼黃色牆,甚有異國風情🧞呢度係有最低消費,我同條佬就每人叫$98 set,有一杯飲品及一個甜品💁🏻‍♀️ 如果想玩熱沙咖啡可以加錢試玩!❤️ 熱沙咖啡個銀杯個樣好精緻😍 咖啡即叫即整,製作需時。咖啡師話最好等咖啡渣沉澱後先飲,大概等兩分鐘!我呢杯咖啡係加咗糖,你可以要求唔落糖。😏 咖啡望落色澤好深,飲第一啖已經好濃郁香醇,無飲到苦澀味同酸味,帶少少甘香,仲有一絲絲甜味,飲到最底有少量咖啡渣。一杯雖然好細杯,但都已經好夠喉,咖啡餘韻一直留在口腔。好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ (右) 土耳其紅石榴茶 (凍) 濃淡適中,飲落酸酸甜甜,幾清新🍃 加上冰粒消暑解渴

❤️ 熱沙咖啡
一杯雖然好細杯,但都已經好夠喉,咖啡餘韻一直留在口腔。
好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ (右) 土耳其紅石榴茶 (凍)
濃淡適中,飲落酸酸甜甜,幾清新🍃 加上冰粒消暑解渴!但同熱沙咖啡比較,就相對無咩特色😗
好飲度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

❤️ 心太軟
一刀切落去嗰陣,裏面嘅朱古力慢慢流動,未去到一瀉而出。朱古力味唔算苦,口感外脆內軟。隔離個呍呢嗱雪糕融得好快,味道中規中矩😌
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

❤️ 土耳其開心果酥餅
土耳其開心果酥餅
酥皮又鬆又脆,中間夾著一層開心果碎,酥餅淋滿糖漿,品嚐到奶香及牛油香,但真係甜到懷疑人生!!🤪
鐘意食甜嘢嘅我都覺得有啲頂唔順,每咬一口都要飲啖水。土耳其甜品嘅甜度真係唔可以睇少,唔係咁容易接受到🥶
好食度:⭐️✨ (1.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
呢度嘅定價都略高,但有得欣賞熱沙咖啡都算係一個幾有趣嘅體驗👏🏻 下次有機會可能會試吓個土耳其烤雞🤭