2019-09-26
我未曾係香港食過串燒燒烤,因為覺得好貴,大陸¥1已經有一串,香港就賣$20!但朋友就唔會返大陸,而又好想食串燒,唯有陪佢食一次香港串燒!旺角火車站一落黎,一橫落數十間餐廳,我記得有一兩間食串燒,於是行過去睇睇,剛好未有需要等位,店員又好熱情咁招呼我們進店,兩人半推半就下坐低左!望見一頁兩面的點菜紙,就知款式多,價格亦同我心目中差不多。因朋友少食串燒,就由佢點菜。串燒離不開肉,海鮮,蔬菜,而呢到竟然有安格斯牛,$50一串,約有4粒,價格高但物有所值,口感軟熟,濃濃牛油香,好想食埋朋友個串!而厚切牛脷亦相當吸引,前後點了4串,燒得剛好,唔會太乾,邊𡁻牛香就一直湧出黎,無得頂!燒鱔魚相當有驚喜,好彈口,可想而知鱔魚是十分新鮮,配上特製燒汁,一串我自己食哂,朋友無得食!粟米好甜,燒到好香,有少少燶,簡直完美!我肯定下次係香港想食串燒的話,必定會再次光臨安安燒!
粟米好甜,燒到好香,有少少燶,簡直完美!
我肯定下次係香港想食串燒的話,必定會再次光臨安安燒!