長假期最後一日,今日帶阿囝兩個人的浪漫去行街街,去左九龍灣行到肚仔餓,上Openrice揾到呢間親子餐廳就帶阿囝去試下。呢間親子餐廳主題係Bear Bear 熊,有名你叫,入面真係好多熊Bear Bear公仔同裝飾。餐廳幾大,好多座位,空間感都足夠。我地嗰枱有一隻座枱Bear Bear陪我地食野,經理見到我個囝仲主動拎隻大Bear Bear黎陪我地食野,變左4人一枱。全日套餐好多選擇,唔同肉類,海鮮,素食,飯,意粉等等都有。下午茶餐主力好似係吐司,不過意粉,飯,肉,三文治,心太軟都有。雖然係下午茶時段,我地都未食lunch,所以叫左兩個全日套餐加一份輕量下午茶餐。各款餐配熱咖啡或茶,凍飲橙汁汽水加$3,全日套餐配湯及牛油法包加$6,配是日沙律或甜品加$9。蒜香白酒藍青口扁意粉 $72+10%蒜香白酒藍青口扁意粉好快就上枱,一共有八隻藍青口,大部份都仲痴住個殼,size唔算大,但係都好嫩口下。扁意粉份量好多,質感尚可,熱辣辣,個蒜香白酒汁唔算多但係夠味,好香。扁意粉加左d菠菜同甜椒絲,增加左少少口感。烤美國牛肉漢堡包伴賓尼迪蛋配炸薯條 $68+10%我個囝想食漢堡所以叫左呢個餐。個包都幾

蒜香白酒藍青口扁意粉

蒜香白酒藍青口扁意粉 $72+10%

烤美國牛肉漢堡包伴賓尼迪蛋配炸薯條 $68+10%

烤美國牛肉漢堡包伴賓尼迪蛋配炸薯條

我個囝想食漢堡所以叫左呢個餐。個包都幾大份,漢堡扒好厚身,完全唔油,外皮脆口,煎得全熟所以有d乾,巧妙地配上面個隻半熟流汁既賓尼迪蛋就啱啱好。下面有兩塊蕃茄同生菜絲,加左適量沙律醬都幾好食。最欣賞佢個兩塊包,上面嗰塊滿佈白芝麻,連下面嗰塊都係超脆口,好難得。伴碟薯條份量適中,炸得香脆,上碟時配埋茄汁。

爆漿蛋吐司 $40+10%

爆漿蛋吐司

呢個係下午茶餐。爆漿蛋吐司用一個大針板上枱,幾壯觀。一塊麵包中間切左個圓形出黎照上枱唔好浪費。中間隻蛋真係流心,成塊麵包都好脆,好正!完全唔過咸,食完感覺唔邪惡。
熱檸水

叫左熱檸水,每杯兩塊檸檬。

雖然係一間普通親子cafe,食物質素都唔差,頗超我預期。服務超好,經理見到我個囝,主動offer個座墊等佢坐得高d方便食野,好貼心,值得一讚。
2021-02-15
蒜香白酒藍青口扁意粉