2021-08-23 7823 瀏覽
我不嬲都好鍾意打邊爐,呢排立秋之後好似有涼到少少,就更加想打邊爐,無論係港式、台式、定係麻辣火鍋我都鍾意,今次食嘅係一間幾高質嘅台式火鍋,賣點係唔會趕人走、唔使好急食兩個鐘,再出去同朋友食甜品先傾到計既火鍋店。呢間鍋霸吃到飽台式養生火鍋,係一間佐敦嘅台式養生火鍋店,湯底主打特色養生藥膳湯底,好似藥膳醉雞湯底同藥膳椰子雞湯底。火鍋配料超過60款,包括Prime美國安格斯肥牛、西班牙豬肉片、羊肉片、豬頸肉、雞髀肉、多款海鮮、鴨血、手工餃子、ShakeShake鹹蛋黃魚皮等,仲會送Mövenpick雪糕,選擇夠多。小食包括炸魚皮、涼拌麻辣青瓜、木耳,非常惹味。飲品方面有手工冷泡茶、自家製烏梅同台灣進口冬瓜茶,全部都係飲飲。餐廳喺佐敦嘅莊士倫敦廣場,地鐵站行兩三分鐘就到,唔算難book,前一兩日book都有位,book左7:30就入座。餐廳環境幾闊落,全部都係卡位,坐得舒服。座位隔離會擺兩樽雞湯俾我哋自行加湯,冇晒嗰時啲店員會主動換啲湯底。依度會寫明有邊啲嘢食係任點,可以scan QR code點菜。醬料區非常大碟,有蒜蓉、炸蒜、山茶醬、指天椒、蔥、芫荽同麻油。-🥘 吃到飽套餐 💰298/位呢

木耳

🥘 吃到飽套餐 💰298/位

呢一間嘅火鍋店特別在佢嘅套餐,一般嘅火鍋放題都係60分鐘到120分鐘,而呢度度特別在可以不限時,餐廳5:00開始晚市,喺未有疫情之前佢哋係可以開到凌晨2:30,即係可以食九個半鐘,咁當然疫情之後就只可以食到10點,但都已經有五個鐘,如果係一大班人好鍾意傾偈其實好適合,五個半鐘其實可能兩個鐘已經食飽,但係就可以有個地方傾幾耐食幾耐都得。
湯底方面佢哋有16個選擇,主打藥膳、養生嘅湯底,行台式風格,我就叫個店員推介嘅藥膳麻辣蕃茄牛肉鍋同藥膳椰子雞涮涮鍋。
我係幾個月前去,呢個每位$298既餐仲有,呢家多左個每位$398既餐每位$298既餐,分別係多左Prime牛頸脊同西班牙伊比利亞黑毛豬可以任點。
🥘 藥膳麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋 (👅: 8.5/10)
藥膳麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋
麻辣番茄湯可以揀雞肉同牛肉,咁我就揀咗牛肉,可以睇到湯底都係非常之多料,有好多辣椒、花椒、洋蔥、牛肋條、蕃茄、豆卜、木耳。
呢度嘅蕃茄湯係餐廳自己將新鮮蕃茄打醬,而唔係落啲現成嘅茄醬、茄膏,湯底夠濃稠,蕃茄味出,飲落麻味幾重,唔算辣,唔係好食得辣嘅人小辣就啱啱好,不過帶少少苦澀味,應該係花椒比例比較多,但依種苦味係可以接受,湯底同時有酸、甜、辣、苦,會越煮越麻,夠味唔駛點豉油。呢度嘅牛肋條食落唔會有羶味,食落軟腍夠入味。湯底算係幾重味,會越煮越重味。
🥘 藥膳椰子雞涮涮鍋 +💰48(👅: 8.5/10)
呢度嘅湯底非常足料,可以好輕易撈到非常之多嘅椰子雞、洋葱、木耳、粟米,湯底用椰漿代替椰水,飲落非常濃味,好重椰香味,因為佢係藥膳湯底,會見到有唔少紅棗,但係唔係會帶有苦味既藥膳湯底,飲咗好清甜,完全係可以當湯咁飲,飲落無平時咁油膩。
椰子雞唔係用冰鮮雞,可以見到佢比嘅都係大嚿嘅雞髀肉,因為個湯夠味,所以令到啲雞好入味好食,食落肥美肉嫩,無雪味,仲可以無限任添,係打邊爐好高質嘅雞肉。
🥤 台灣黑糖冬瓜檸檬茶 (👅: 8.5/10)

飲品方面好多選擇,飲品除咗有常見嘅放題飲品之外,仲有提供啲自家製沖嘅冷泡茶,例如有桂花烏龍、四季春、冬瓜檸檬等等。餐廳細心在佢唔止有凍嘅嘢飲,仲會有個暖嘅櫃裝住啲熱飲,而且仲有啲嘢飲係室溫嘢飲。
台灣黑糖冬瓜檸檬茶
我就揀咗呢個黑糖冬瓜檸檬茶,黑糖味幾突出,但檸檬味唔算話好重,但會飲到甜甜酸酸嘅味道,係好開胃嘅冬瓜茶,以自家製嘅飲品來講我覺得幾好飲,我會揀飲佢多過飲一般嘅紙包罐裝飲品,飲呢個就可以中和湯底好濃嘅味道。
1️⃣ 鹹蛋黃魚皮 (👅: 8.5/10)
自家製shake shake鹹蛋黃魚皮
呢度點嘢食之前就會送一盤自家製shake shake鹹蛋黃魚皮,會有四款味粉俾你自己調配再shake,分別係海苔、芝士、梅子、香辣。
魚皮都比較厚身唔算好薄,咬落脆口,食落魚味足夠,比起一般火鍋店嘅炸魚皮都好食,再加上加咗點都好食嘅鹹蛋黃粉,鹹蛋黃粉嘅味道已經好夠,其實唔需要再落其他shake shake調味。呢一碟前菜實在好好食,可惜在只可以送一碟,冇得任點,只可以點普通嘅炸魚皮。
2️⃣ Prime肥牛片(👅: 8.5/10)
Prime Grade 美國安格斯肥牛片
呢度嘅肥牛得一款,都係Prime Grade 美國安格斯肥牛片,唔似其他火鍋店會有唔同嘅牛品種、唔同部位俾你揀,未煮之前油花睇落都幾靚,雪花均勻,牛肉入口軟嫩,有噯勁,但唔係好韌難咬唔開嗰種,唔會太瘦亦都唔會有太多肥膏,肥瘦適中,而且仲有少少牛味,放題來講食到呢一種肥牛,係非常高質,略嫌有啲薄身,好處係灼一下就食得,如果一塊唔夠滿足,應該要一次過落幾塊一淡咁食,但牛肉嘅質素係高質比起一般火鍋店。
3️⃣ 西班牙無激素豬肉片(👅: 8.5/10)
西班牙無激素豬肉片
呢度嘅豬肉都係西班牙冇激素豬肉片,食落厚實彈牙,唔鞋,同牛一樣都係好薄身,灼一下就熟。
4️⃣ 手工三寶丸 (👅: 8/10)
手工三寶丸
呢度嘅手打丸都比較細粒,係可以一啖食到嘅大細,全部都係用新鮮材料整,食落唔會好粉。
牛丸食落幾彈牙,味道夠重,有麻辣味。
梅菜豬肉丸食到梅菜香。
墨魚丸除咗咬落彈牙,仲食到墨魚味。
5️⃣ 自家製手工韭菜餃 (👅: 7.5/10)
自家製手工韭菜餃
韭菜餃夠大隻,入邊嘅材料新鮮,食到韭菜香,但略嫌個餃包得唔夠好,入邊嘅材料唔夠飽滿,會食到有啲位比較空氣啲。

餃子類仲有麻辣豬肉粟米餃、香菇雞軟骨餃、白菜豬肉餃。
6️⃣ 白鱔片 (👅: 8/10)
白鱔片
鱔片咬落爽口,肉質夠實,食落魚味豐富,而且魚既去骨得做得好好,係可以一啖擺落口,唔使吐骨。
7️⃣ 手工黑松露墨魚滑 (👅: 8/10)
手工黑松露墨魚滑
墨魚滑非常新鮮,會食到粒粒嘅墨魚粒,黑松露味都食到,但可能黑松露醬有少少冚過墨魚滑本身嘅鮮味,有可能唔加仲好食。
8️⃣⃣ 海鮮(👅: 8/10)
蜆食落幾鮮甜冇沙。
蟶子肉質夠飽滿,食落一樣冇沙。
帆立貝幾新鮮,食落彈牙
長蟹棒有八寸咁長,食落滿足。
花膠

花膠夠爽口,唔算好重膠質。
9️⃣⃣ 其他(👅: 8/10)
鴨血
蜂巢豆腐係港式個種而唔係台灣嗰種,可以索盡呢兩個湯嘅精華,不過因為呢兩個湯個味比較重味,豆腐會有啲鹹。
鴨血薄切,食落冇腥味,味道唔算好入味,但味道同蕃茄麻辣鍋幾夾。
爆醬濃芝牛丸
爆醬濃芝牛丸係有驚喜既牛丸,食落牛肉味香濃,再加上流心芝士,配搭得非常好。
油麥菜

油麥菜幾新鮮,唔會好黃。

🔟 雪糕(👅: 8/10)
雪糕
每人可以點一份雪糕,雪糕種類非常之多,有movenpick、HaagenDazs 、dreyers、kitkat嘅唔同口味,火鍋店來講算係幾唔錯。
🌟呢度嘅食物質素係幾高質,冇話邊一種嘅配料特別伏,肉來講係火鍋店幾高質,可以係咁點,丸類係我覺得第二好食嘅配料,我自己特別鍾意爆醬濃芝牛丸,之後要數第三好食係海鮮,夠新鮮肉飽滿,飲品來講最鍾意係台灣黑糖冬瓜檸檬茶。

呢度係用QR code落單,但落咗咁耐都冇試過漏單,落幾多數量就上幾多數量,而且上菜速度都幾快,唔會話張枱冇嘢食要等,而食完嘅吉碟,店員都會好主動過嚟幫手收走,服務係幾周到喺火鍋店來講。

整體係間幾值得再食嘅火鍋店,我覺得同牛大人有啲相似,咁當然牛大人係專食牛,呢間就只有一款牛,但依度嘅湯底同其他配料都出色,配料就唔算好台式,勝在可以坐好耐,易book,絕對係我唔想試新野嗰時會再食嘅火鍋店。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $298pp (服務費: 10%)
2021-04-20
藥膳麻辣蕃茄牛肉涮涮鍋