2014-03-02 808 瀏覽
早前見到 Subway 有團購優惠, coupon 每張$25 o既價錢可以當$45 用,買 coupon 時候選左呢間灣仔合和中心附近o既分店,餐廳位於地庫,應該仲係全港最大間 Subway 分店,店內設有三部電腦俾客人上網星期日中午黎到呢間分店享用優惠,估唔到假日中午都有幾多客人,睇完餐牌後,我先讓收銀員核對 coupon 資料,之後再排隊點餐,櫃枱幾位負責整食物o既外籍員工有講有笑,雖然我冇留意佢地講乜野,都感覺到氣氛融洽 我向女店員表示想要一個日式甜洋蔥醬雞潛艇堡,先選擇麵包,通常我都要意大利香料麵包(parmensan oregano)作為包身,女員工放左好多雞肉及幾片芝士,再放進焗爐翻熱個包,之後再選擇要乜野蔬菜,我可以食得辣,所以要晒全部蔬菜做配料呢個時候留意到個潛艇堡好似好大 ,唔係平時買開o既大細,我望下後面又冇其他人排隊,唔似係同時間整埋另一位客人o既潛艇堡,於是問女店員呢個包幾大,佢話係12吋,但係我只係要普通6吋長o既款式,呢個時候有另一位男店員了解情況,負責整包o既女店員推卸責任 ,話我係要12吋長 ,但係我印象從來冇表示過要呢o的加大潛艇堡,男店員本

呢個時候留意到個潛艇堡好似好大
,話我係要12吋長
,但係我印象從來冇表示過要呢o的加大潛艇堡,男店員本來話可以唔洗我買咁大個,但收銀員話我用左 coupon,建議我只需補$8就可以買到呢個12吋長潛艇堡
日式甜洋蔥醬雞潛艇堡
Subway o既潛艇堡係即叫即做,若果我唔買咁大個,佢地應該會放落垃圾桶,唔會賣俾另一位客人,因為唔同客人選擇唔同款式麵包,餡料,蔬菜及醬汁,記得以前去過銅鑼灣伊榮街 Subway 午餐,當日有個好似外傭黎買兩個潛艇堡,店員一路整個包時佢先知道當日唔係做買一送一優惠,結果外傭講聲 sorry 後走左
,店員都算有專業態度,冇對客人講粗口
,只係好唔滿意將呢位客人列入黑名單

原定我係諗住買一個普通6吋潛艇堡,再加$12要兩塊曲奇及一杯汽水o既套餐,不過我唔想佢地浪費食物,只好迫於無奈買呢個加大日式甜洋蔥醬雞潛艇堡
,俾錢時我應該補$8就得,點知佢地計錯數,原來係要補$8.8先得,唔通收銀員想我幫佢買左個大潛艇堡,所以之前同我講少左價錢?!
日式甜洋蔥醬雞潛艇堡
呢個日式甜洋蔥醬雞潛艇堡都符合平時食開o既味道,份量亦都足夠,店員唔會因為客人用優惠價錢購買俾少o的材料
,雞肉柔嫩,切片後淋上照燒調味醬,芝士放入焗爐加熱後溶化在麵包中,蔬菜材料豐富,有齊生菜,蕃茄,青椒,洋蔥,橄欖及酸黃瓜六款蔬菜,睇落好新鮮,唔會見到蔬菜啡黃色,蜜糖芥末醬酸酸甜甜令人開胃
稍嫌今次青椒落得唔夠多,食落個包冇乜辣

今餐都算抵食,用左 coupon 之後,只需$33.8就買到一個12吋長o既日式甜洋蔥醬雞潛艇堡,由於一個人食唔到咁多野,所以當日冇加錢要兩塊曲奇及一杯汽水o既套餐

記得大約兩年前黎過呢間分店,店員全部都係講廣東話,覺得有多一份親切感,可以用中文點餐,唔知幾時轉左呢批外籍員工,呢間分店本人甚少經過,希望日後再去幫襯時會有改善啦!
題外話/補充資料: 返工做野真係唔好傾計,如果唔係容易分心做錯事! 另外,為免不必要誤會,以及避免浪費食物,大家點餐時真係要打醒十二分精神,睇清楚店員為你整幾大個包
2014-02-23
5 分鐘 (外賣自取)
$33.8 (午餐)