一行六人為朋友慶生, 朋友原本話說要去南記, 但我提議泰海鮮因為比較舒服. 結果就去了泰海鮮. 不得不說泰海鮮比較闊落, 冷氣也夠凍.原本諗住叫個四人餐份半就啱啱好, 結果老伙記話沒有半份餐叫, 一係叫一個四人餐再加一個二人餐. 或者叫四人餐再散加另外件數食物. 但結果我們外出買海鮮在回餐廳加工. 六隻黃油奄仔, 一扎小蟶子20兩, 龍蝦仔三隻, 花竹蝦八隻, 一共$2100豉汁聖子米粉底.... 賣相和美味很好, 米粉脆脆不油膩, 豉汁呢度剛剛好沒有死咸, 蟶子好爽嫩. 脆皮芝士龍蝦.... 賣相超吸引, 個人覺得做得有點過熟, 不過尚可接受.豉油王花竹蝦.... 味道可以, 比起流浮山較為遜色鹽焗黃油奄仔.... 時間味道都好好, 是真的鹽焗好香椒鹽鮮魷.....粉厚, 絕對是失敗的出品, 結果要猜包剪揼才能把他吃完. 薑蔥霸王雞....伙記放低半隻雞, 真係見到都唔想食, 感覺是番蒸隔夜雞. 勉強每人食咗一小件, 就唔肯再食, 結果食剩差唔多半隻雞冇喐過, 連包剪揼去食都唔想. 因為唔想浪費, 只好比多两蚊打包給姐姐吃, 唉!食餐飯招呼一般, 換過一次碟, 埋單9支啤酒

豉油王花竹蝦.... 味道可以, 比起流浮山較為遜色

鹽焗黃油奄仔.... 時間味道都好好, 是真的鹽焗好香

食餐飯招呼一般, 換過一次碟, 埋單9支啤酒仔, 30蚊切餅費, 六個茶錢,兩碟花生, 一共$1450

個人覺得始終流浮山抵食好多, 不過流浮山冇脆皮芝士龍蝦咯!

2022-09-18
生日