2019-03-29 242 瀏覽
最愛湯餃嘅我一見到餃子屋好評如潮,立即忍唔住要去試!去之前都預左要排隊,但冇諗過會咁多人!餃子屋係一個小商場入面,店面可以話完全唔起眼,但晚飯時間成層擠滿哂等位嘅人,好誇張。憑住對餃子嘅執著足足等左40分鐘有多先有位!!餃子口味選擇都幾多,想試多幾款直接叫個傳統四併。湯係一大重點,魚膠淮山煲豬骨湯好香濃,而且飲極都有魚膠,堅足料!餃子真係極大隻,基本上我食到第五隻已經覺得飽,皮薄但唔易散,餡調味都岩岩好,相信係用新鮮肉又冇加重味精。不過餃子餡食到唔少肥肉同筋,我較喜歡食幼滑嘅餃子餡,呢度係有咬口嘅類型。 比起湯餃,我更欣賞呢度嘅煎餃!同樣懶諗所以點三併煎餃,有辣味、紫菜同芝士,同湯餃一樣超大隻,外皮煎得夠脆,入面仲有肉汁。我就最愛芝士豬肉煎餃,加左芝士更香口。最正係呢度好貼心,叫煎餃會跟一碗湯,煎餃點都會有少少油,飲兩啖湯即刻解膩!為湯餃而黎,最後竟然愛上左煎餃。事實上我好想Encore,但見到咁多人排隊又好矛盾,下次再有決心一定會黎食埋其他口味!
最愛湯餃嘅我一見到餃子屋好評如潮,立即忍唔住要去試!
餃子口味選擇都幾多,想試多幾款直接叫個傳統四併。
傳統四併
三式煎餃