自從出左鹹蛋黃炸魚皮之後,就掀起一股鹹蛋黃熱潮。但由於我麻麻地炸魚皮,所以一直都無試佢既衝動。直至出左鹹蛋黃炸雞之後,就勾起我對韓國炸雞既慾望😋;終於約左朋友近兩個月先有機會試到,熱潮都變冷潮…😂星期五晚特別多人,好彩book左枱,如果唔係就要係條又迫又熱既走廊等..我地兩個人無諗咁多就直接叫左個二人餐,其實我想試埋焗雞架,如果個二人餐有埋焗雞揀就好啦😅2人餐 ($398) –菠蘿汁 & 蜜桃汁兩款都偏甜;菠蘿汁味道算正常,但蜜桃汁就唔係水蜜桃味,而係罐頭既蜜桃味,唔好飲☹️芝士薯條小店好讚用上粗薯條😍,份量都算ok。不過薯條雖然熱辣辣,仲有少少辣手,但唔係外脆入軟,個心都唔夠粉😣;而且芝士粉只係曬係面,底部無粉果d就無味,因為佢連鹽都無落😑水冷面我平時食開果d酸d同埋會用黃金梨絲,食落會有少許梨味同再清爽d,但呢個味道就麻麻,但勝在個面超級彈牙雙併無骨炸雞 (黃金鹹蛋拼雪花芝士)期待已耐既炸雞最後先上枱~~🤤一上枱就聞到好香既芝士味! 兩款加埋共有十件,size以無骨炸雞黎講都算大件。😏黃金鹹蛋炸雞唔似大排檔既黃金蝦咁樣表面會痴滿鹹蛋黃醬,而係油光感重好多;呢款炸雞果然不付所望,鹹蛋味

2人餐 ($398) –菠蘿汁 & 蜜桃汁
菠蘿汁 & 蜜桃汁

芝士薯條
芝士薯條

水冷面
水冷面

雙併無骨炸雞 (黃金鹹蛋拼雪花芝士)

黃金鹹蛋炸雞唔似大排檔既黃金蝦咁樣表面會痴滿鹹蛋黃醬,而係油光感重好多;呢款炸雞果然不付所望,鹹蛋味夠香,加上雞炸到好脆,而內裡既肉又好嫩滑,好味;
黃金鹹蛋炸雞

雪花芝士炸雞

但雪花芝士就令人失望😣,一黎芝士粉本身芝味唔算勁,二黎芝士粉只係灑表面,雞件底係無沾到粉。雖然之後可以要求加芝士粉,但如果係上枱之前撈下佢,均勻d就更好,唔駛又做多一個動作🤔

整體黎講呢度既炸雞都唔錯,單點$17X就有交易,係香港呢個價錢都算合理;炸雞Size算大件,不過要注意,偏圓形既雞件肉質較嫩同多汁,而扁身d既就較為乾身;而炸雞以外既食物就覺得麻麻😐
2018-05-18
黃金鹹蛋炸雞