2015-01-14 2452 瀏覽
天氣凍冰冰,來個暖笠笠嘅火鍋就最開心啦。聽過炭爐火鍋好耐,但係一直都無機會嚟幫襯。一行八人,早兩日已做好準備訂定枱,訂七點半,講明要坐出面。晚飯當日,大家都被相中的碳爐膽得好開心、好期待。七點四我哋已經有四個人到咗。同時,兩名男子早我哋兩步到,老闆問佢哋有冇訂檯,佢哋話無,老闆叫佢坐喺我面前張枱。老闆安置兩名男子之際,我就同阿姐報道。阿姐望望我、望望佢張紙、望望老闆,指住我同老闆講:「喂,呢張檯佢哋架喎」。老闆無理,阿姐就同我講:「咁你一係坐上面好唔好呀?唔係你一係等等啦...」吓?訂枱嘅時候講明訂坐出面架喎?你比咗我張枱人,要我等等?好,算。反正未人齊,即管等等。等時環顧四周,只見電爐同「嘅士」爐,就多咀問下阿姐:「咦,炭爐係唔係要特別嗌架?」阿姐回應:「呀,無炭爐喎!」「吓!無炭爐?」「係呀,炭爐嚟唔到貨...」唔係化?比咗張枱人都算嘞,無炭爐?我特登嚟食炭爐火鍋,你無炭爐?難道你以為我只係嚟坐係你個張高度只去到膝頭哥嘅枱度打邊鑪呀?頂!爭啲扯火爆炸。最後都係去咗第二度食。呢個page一定係太耐無人update過!大家如果係要特登去食炭爐火鍋,咁我勸你打電話問清楚先嘞。PS...

阿姐回應:「呀,無炭爐喎!」

「吓!無炭爐?」

「係呀,炭爐嚟唔到貨...」

PS... 拿...做人要公平啲,我哋係等人齊嘅時候,阿姐係有請兩位哥哥仔(佢哋都未人齊)去樓上,兩位哥哥仔獲靜雞雞被暗示可以喺樓上食煙之際,都有好合作咁讓返張抬出來。但係無炭爐真係不能接受。但係如果indoor smoking你唔喜歡的話,咁你訂枱時,你又即管試試講清楚啦。
2015-01-08