2019-06-17 55 瀏覽
呢幾日天氣咁熱,朋友竟然話想趁機挑戰食鐵板燒。咁冇壞嘅,我哋就一於試吓啦。聽朋友講,旺角一間叫做「上野」嘅鐵板燒非常之正;於是,我就約咗今晚去食好野啦!夜晚七點,店內已經坐滿近八成顧客。原本我哋打算坐係吧枱欣賞師傅嘅精湛廚藝;但朋友又話想搵個地方靜靜咁品嚐菜式,於是我哋就揀咗喺店內角落嘅一張枱坐低。一打開餐牌,我哋就鎖定要食「鐵板帶子皇套餐(二人前)」。兩個人平平地五百幾蚊就可以食到咁多道菜,真係好抵呀。第一道上枱嘅係活蜆雜菇麪豉湯。成個麵豉湯鮮甜美味,隻隻蜆肉遊走係我哋嘅舌頭之間,簡直係人間美味。第二道正式上台嘅菜係美國頂級牛柳。成份牛柳粒大約七成熟,一啖一口,入口即溶。當你食到鮮嫩多汁嘅牛柳粒時,你就會明白咩叫做「一試難忘」。之後上枱嘅係三文魚炒烏冬。呢排我想食少啲生冷野,但又成日掛住三文魚嘅滋味⋯⋯嘻嘻,煎三文魚就即刻滿足到我嘅慾望。三文魚塊塊都煎到香噴噴,配埋芝麻烏冬簡直一流。跟手嘅喺日本原隻魷魚筒。踏入夏季,就係呢道菜嘅當造時期。聞說講究美食嘅日本人,一直視魷魚同烏賊係刺身之王,原因當然少不了質感軟韌、味道甘甜,仲帶有淡淡海水味呢幾大優點。之後嘅係北海道帶子皇。成份帶子新鮮無

活蜆雜菇麵豉湯

美國頂級牛柳

三文魚炒烏冬

日本原隻魷魚筒

北海道帶子皇

之後嘅係北海道帶子皇。成份帶子新鮮無比,如果配埋沙律就一定更加Perfect姐。

鐵板配菜

食咗咁多種肉類,點都要食返啲蔬菜填補下。好彩呢個套餐帶有一份鐵板配菜,幫到我哋好好消化呀!

甜品

最後當然唔少得好好味嘅牛奶布甸啦。朋友都大贊呢個甜品係佢食過咁多個甜品中最出色嘅。

夏日食鐵板,你敢唔敢一試?
2019-06-17
$290.5 (晚餐)
活蜆雜菇麵豉湯
美國頂級牛柳