2017-04-26 685 瀏覽
經過一星期繁忙的工作, 最期待就是星期五,找間舒適的餐廳, 慢慢享受一餐就是我最喜愛的Good Friday ! 好好放鬆一下吧 !我鐘意食泰國菜, 因為泰菜是酸酸辣辣, 香料特別多, 好有特色 !聽朋友介紹元朗劇院附近有一間泰國菜, 上了openrice 一看, 原來是「薄荷葉泰國菜」, 又見到有二百幾個好評, 食物有正面評價, 環境也很舒適, 正合我心意 !星期五, 梗係要鬆一鬆啦 ! 從遠望見,有種泰國feel,好似去了泰國咁! 餐內佈置獨特,掛上泰式燈飾,播著輕鬆嘅音樂 ! So Relax ! 《 廚師特色蝦醬炒飯 $108 》   做到好似藝術品的蝦醬炒飯,外貌非常吸引,非常漂亮,隻蝦好似跳緊舞咁,一見到就想食啦 ! 店員建議我們把魔鬼魚乾壓碎, 再撈埋旁邊的青瓜絲,芒果絲, 蝦米和辣椒等一起吃。師傅把蛋做成網狀包住炒飯, 這樣撈起非常乾身,充滿蛋香! 加上鹹香的魔鬼魚,口感增添不少, 做得十分出色, 值得推介 !《 班蘭咖喱豬 + 薄餅 $140 》班蘭咖喱豬,香料十足,質感香濃,咖喱味不算太辣,適合怕辣嘅朋友,配上熱辣辣的烤餅, 效果不錯! 沾了咖喱的烤餅, 特別好味

從遠望見,有種泰國feel,好似去了泰國咁!

廚師特色蝦醬炒飯 $108 》

廚師特色蝦醬炒飯
師傅把蛋做成網狀包住炒飯, 這樣撈起非常乾身,充滿蛋香!

《 班蘭咖喱豬 + 薄餅 $140 》

班蘭咖喱豬,香料十足,質感香濃,咖喱味不算太辣,適合怕辣嘅朋友,配上熱辣辣的烤餅, 效果不錯! 沾了咖喱的烤餅, 特別好味 !
班蘭咖喱豬
薄餅
《招牌火焰燒雞 $148》

原隻火燒雞上, 最啱相機食先嘅朋友, 店員將玫瑰露洒加上燒雞, 即場表演火燒雞
招牌火焰燒雞
看完表演後, 再斬件上枱給客人享用!

燒雞香口,有好重嘅洒味,加上香料,味道特別, 帶出雞件嘅雞香味, 肉質juicy !
《椰青 $40》

食泰國野, 點可以唔叫椰青呀 !

椰青嘅鮮甜又涼快 ! Fresh !
椰青
《青檸梳打 $32》

食完泰國嘢, 叫番杯青檸梳打, 真係涼快 !
青檸梳打
餐廳也有推出優惠, 客人儲電子印花,到儲到一定的數量,便可免費換領食物,第一次登記有五個印花送! 之後每滿$ 150就一個印花!梗係要登記啦!
整體覺得食物有質素,份量足,服務態度好好, 環境幾舒服。最緊要冇用餐限時,可以慢慢食,唔會俾人趕,咁先係Good Friday
2017-04-21
班蘭咖喱豬