2009-09-06 13 瀏覽
黎到Vero好似去左外國既藝術館咁,好多野睇,澤田正文的designer chair,好靚、環境好relax。上次姊姊來過,店員送左張Signature Hot Choc,買一送一劵。三個人,完全可以「盡」試!除左朱古力食Collection、Muffins食Tasting menu外,Cake都自我變成"Tasting menu",五款吃盡!先來Signature choc drinks,因為朱古力熱力,杯面那朱古力「蓋」,好快被溶陷!朱古力槳勁濃!好正!一定要襯熱「飲」如果涼左,會少少變酸。(我覺得最好都係文華酒店餅店的hot choc,因為佢似番杯DRINKS)Iced Rasp Cho,冰凍既,當然好舒暢,又有士多啤梨粒粒脆,酸酸地,幾醒胃,不過我都係鍾意杯Signature多D,始終熱,朱古力味會出D。Muffin$68估唔到係咁細件,如一蚊銀size: Rosemary,先入口滑得要緊的牛油味,再來Rosemary味,是外國口人味,我覺得好優香、最好食、同整得出高水準都係呢件! Dark 70%, 可能太的骰,蛋糕part食唔到有幾濃,被內裡的朱古力醬cover了。Pink
黎到Vero好似去左外國既藝術館咁,好多野睇
Muffin$68估唔到係咁細件,如一蚊銀size: Rosemary,先入口得要緊的牛油味,再來Rosemary味,是外國口人味,我覺得好優香、最好食、同整得出高水準都係呢件!
Pink Himalayan Caramel,極似樂家杏仁糖味,所以甜左D。
Blueberry,無乜特別,係最出眾既一件,berry似提子葯水味

Banana & Mint,香蕉只有放上面那片封到半乾的香蕉片,但cake身味道好叮一聲
!那種mint味,同peppermint茶包的薄荷一樣,浮游在口腔中
~~~
Autum/Winter Bonbon$68,因為已是一星期前了,記得有蜜柑味、蜜糖味、朱古力粟米片、etc…味道,其實太細粒了,朱古力香唔香?滑唔滑?根本食唔到,比餡蓋過味道。不過我覺得柑和蜜糖混落朱古力度,都幾好食。
五款CAKE來喇
!
Rosemary Cheesecake:第一朕就係Rosemary味喇!其實成片食有點各有各味道,沒有大家搶大家既味,底層的脆底仍脆,整體我最喜歡呢件
!
Taro Earl Grey: 伯爵牛奶朱古力mousse,襯芋頭mousse,好特別!可惜芋頭味本身淡,如果佢單整件Taro cake或者夾一層薄薄朱古力mousse/蛋糕響中間,會更好!
White Passion:甜甜的白朱古力,搭酸酸的熱情果,幾fresh!在吃咁多朱古力之際,可有中和作用

Signature: 用左70%Dark choco + brownie,其實無乜新意,不過飲有Signature;食都要有Signature既……好濃朱古力,完全係一件Choco brownie,確實好重份量,加埋太多既榛子粒粒,好飽。
Orange Crisp:襯凍食,就係牛奶橙朱古力雪糕咁,放涼少少,似番件cake,再好食D,佢話有choco crisp layer,就唔係咁覺喇。
澤田正文作品
玻璃房內
原來有朱古力班....
溶陷中的Signature
Iced Rasp Choco
Autum/Winter Bonbon & Muffin Testing Menu
「豪」吃五款cake
2009-08-29
澤田正文作品
玻璃房內
原來有朱古力班....
溶陷中的Signature
Iced Rasp Choco