2019-09-19 3589 瀏覽
🎐終於來到這天,熊妹一行六個妹子兩個月前說好的《Mirage》Summer Afternoon Tea,因為恆生信用卡💳半價優惠,需要提早兩個月前預訂先有位,咪話唔誇張。📌3️⃣點準時開波,3點前黎到都要係大堂門口守候。🕴🏻📌果真好受歡迎👏🏻,是日全場係爆🈵,坐無虛席,而且全部都一定係預先訂位的📞。📌大家都係慕名嚐嚐呢款芒果狂熱夏日下午茶。4款鹹點,6款甜點加2款鬆餅,包飲品一杯,典型英式下午茶的餐單。📌簡單的英式三層架,三隻大碟裝著下層鹹點,中層英式鬆餅同上層甜點,非常正宗的擺法,再跟上一杯芒果布甸,成款下午茶以芒果🥭為主題,黃甘甘,十分夏日感覺🏖。📌high tea多過食飯的熊妹知道正式品嚐英式下午茶應該由底層到食到上層,即由鹹食到甜,符合平日進餐的邏輯,食完咸食仲有飯後甜品🍮。下層- 鹹點大蝦青芒果沙律(左下)大蝦🍤蝦肉非常爽口,煎烤過非常入味,鮮味都幾出,底下有粒粒青芒果粒墊底,配撘幾清新。咖哩泡芙配芒果醬 (左上)成件事就係咖哩角,泡芙酥皮脆脆,包住咖哩餡,點上芒果醬,帶點酸酸甜甜,唔錯。布袋芒果芝士冷湯(右二)一個玻璃杯仔裝著的一碗凍湯,布袋芝士係英文burrata chees

📌3️⃣點準時開波,3點前黎到都要係大堂門口守候。🕴🏻

下層
下層- 鹹點
大蝦青芒果沙律(左下)

咖哩泡芙配芒果醬 (左上)

布袋芒果芝士冷湯(右二)
一個玻璃杯仔裝著的一碗凍湯,布袋芝士係英文burrata cheese的釋音,係一款芝士名,比較厚實杰身的白芝士,芝士味本身唔係好重,淋入酸酸甜甜的芒果湯裡面,又帶點鹹味,成件事又鹹又甜,有少少怪,唔知應該當湯飲定當甜品芒果汁咁食🤷🏻‍♀️。
火腿芝士手指三明治
就係一款最普通不過的三明治🥪,夾雜著火腿片同芝士片,熊妹又覺得幾好味喎,簡單就是美,咸咸地再連無味的白麵包🥯一併食,非常飽肚的一款小食。好多時三層架下午茶不能單單只有甜品,都要有一兩款飽肚的茶點,就好似三文治。

中層
中層- 英式鬆餅
芒果杏仁鬆餅
📌一如既往,熊妹依然覺得鬆餅就係整個下午茶的靈魂,所以一試便知龍與鳳🐲。
芒果味就唔係好食到,杏仁相信講緊用杏仁粉整成,成件事就似係牛油鬆餅多啲。都幾鬆化,但牛油味未算好重,都係要靠靠側邊的果醬同clotted cream提味。

一啲都唔吝嗇的奉上兩款Bonne Maman 的樽裝果醬,好足本喎!一款係必備的士多啤梨味🍓,一款係桔橘味🍊,酸酸甜甜,係一款經典的英式茶點。不過熊妹始終都係鍾情於clotted cream🍼,奶油香味更能帶出牛油鬆餅的清幽。

朱古力紅莓鬆餅
一舊黑黑實實的立方體🍫,朱古力味都食到,但配合上紅莓粒有點怪,始終朱古力已經有味,用上帶酸甜的紅莓就唔係好夾,如果加上朱古力粒應該會更加好味。

上層
上層- 甜點
芒果熱情果馬卡龍(左一)
📌熊妹發現馬卡龍係近年被列入下午茶不少得的甜點之一,係比較受歡迎的新派甜點。不過熊妹就麻麻地好喇,始終覺得太甜。

呢款芒果熱情果醬的馬卡龍又ok wor!終於唔係蛋白霜得個甜字,而且熱情果醬又酸酸地,真係好夏日清新feel。

夏威夷堅果芒果撻(左二)
白𠽌𠽌一件撻仔🥧好吸引喎😍。原來係蛋白泡沫,好有空氣感,內餡有的係芒果醬,夏威夷堅果就唔係好覺有,撻皮好脆口,幾好味。

芒果乳酪慕絲(中間)
芒果不嬲同乳酪都夾的,不過芒果味唔係好濃,慕絲都算細滑,味道偏甜少少,可能怕芒果味酸都會放好多糖去調味。

萬麗芝士蛋糕(右一)
好驚喜喎!非常厚實濃郁的紐約芝士蛋糕🍰!仲加上一塊萬麗海景酒店🏨「R」的朱古力字牌,更突顯呢款係招牌菜,讚!

柚子餅(右二)
好的㪣🎲的柚子,仲加上一片朱古力柚子葉,下午茶最吸睛就係呢啲用心製作的小小茶點。

柚子入面係慕絲,外層係朱古力皮,形成偏甜風味的外脆內軟,柚子味就唔係好食出,味道都係酸酸甜甜咁,有塊餅乾🍪襯底,幾香口。

芒果布甸
最後壓軸出場的係最後的餐後甜品,芒果布甸。

成個afternoon tea set終於食到的新鮮芒果喇,唔酸的,天然的甜。

布甸分兩層,用玻璃酒杯裝著🍸,能分明地看出布甸的層次,美美的。面頭是椰奶布甸,非常重椰香味🥥,下面是芒果布甸,芒果味都出,兩層布甸質感好幼滑,又可以一次過食兩層,椰奶同芒果味道都好夾,

飲品
飲品就各人包一杯正常餐飲,熊妹當然點了最愛的flat white☕️,不過熊妹覺得奶味差少少,變成苦了點。其餘的妹子嚐了朱古力、凍檸茶🍹同mocha🍵,各有千秋。

Summer  Afternoon  Tea
📌來一個iphone 📱的portrait 角度,英式下午茶高清版。📸
📌享受完快樂的下午茶時光,步出酒店已是黃昏時份,望著灣仔碼頭,熊妹靈機一觸💡,帶著五個妹子坐船⛴到對面岸尖沙咀碼頭欣賞維港的日落景色🌄,難能可貴的友誼,得來不易的假期,以難得一遇的美景完美地劃上句號。💯
2019-09-11
用餐優惠