餐廳:老爹 (灣仔)地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza9樓依家成日都話長命百二歲,其實人到六十都可能只係過咗人生一半嘅旅程,好多時佢地都仲係有心有力💪,最近去咗灣仔QRE Plaza 9樓呢間叫「老爹」嘅西餐廳點解叫呢個名?因為大部分店員都係比較大年紀嘅男士👨🏻唔好以為大年紀就代表無能力呀,其實只要佢地肯學肯做,有時仲會發現到佢地嘅優勝之處😌餐廳環境堂皇,都坐得幾舒服,慶祝、約會就啱哂(點解我今次喺同咗個同性朋友嚟😂)叫套餐只係包餐湯同多士,所以另外叫咗個凱撒沙律🥗($68)同焗田螺($78)做前菜😛。沙律唔算大碟,不過烘麵包粒都幾多,可惜就唔係好夠脆🙈,勝在啲沙律菜都幾新鮮,Caesar sauce都唔會太多而搞到好鹹👍🏼;田螺有6-7隻,仲已經剝咗殼,咬落爽口多汁💦,加上充滿牛油香嘅焗薯蓉同餐廳嘅秘製調味粉,我幾鍾意😎黑松露忌廉汁法國鵝肝燴意大利飯 $168呢個飯真係要大讚😍,鵝肝大舊得嚟仲好香,四邊啱啱好煎至微脆,切開仲好新鮮,放入口香濃多汁即溶,仲唔會好油膩🤤;黑松露忌廉汁份量掌握得好好,飯香而唔膩,飯濕潤程度剛好,啱會一pat pat咁😆,值得一試香煎比目魚刁草忌
餐廳:老爹 (灣仔)
地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza9樓

沙律唔算大碟,不過烘麵包粒都幾多,可惜就唔係好夠脆🙈,
田螺有6-7隻,仲已經剝咗殼,咬落爽口多汁💦,
加上充滿牛油香嘅焗薯蓉同餐廳嘅秘製調味粉,我幾鍾意😎

黑松露忌廉汁法國鵝肝燴意大利飯 $168

香煎比目魚刁草忌廉汁配意粉 $118
比目魚有兩大塊,都幾抵食😋,煎得啱啱好逼出魚油香味,望落金黃吸引🤩,
魚肉仲好嫩滑添😙,不過就有少少多骨,食嘅時候就要注意喇⚠️;另外仲有意粉同配菜,意粉就有少少dry🤏,不過加埋本身用嚟淋落魚嘅刁草忌廉汁,又係另一個滋味嘅選擇😜

跟餐嘅話加$8就可以有一杯特飲,朋友叫咗杯藍莓珍珠🫐,
而我就揀咗好立克麥味珍珠,平時成日飲珍珠奶茶🧋,喺呢到就可以試吓藍莓味同好立克味再加麥碎嘅特飲喇🥤
2020-11-22