今晚我們去咗灣仔駱克道嘅「浙江軒」食晚飯!我們叫咗精選四小拼:蔥油紅蜇頭嘅質感非常爽脆彈牙!蒜茸青瓜好清甜爽脆!鎮江肴肉嘅肉質好爽口鬆化,唔好好硬實,啫喱嘅位置好煙韌彈牙!長江燻魚嘅外層非常香口脆身,入面嘅肉質好嫩滑,唔會好乾身,而且相當入味!清炒河蝦仁拼黃金蝦球嘅擺設賣相非常精緻吸引,好似一個太極圖案咁,我們首先食咗清淡嘅,之後再食濃味嘅,清炒河蝦仁有淡淡嘅清香味,肉質好爽口嫩滑,而且炒得唔會好油膩,黃金蝦球嘅肉質超爽甜彈牙,而且每粒都非常均勻咁沾滿黃金蛋黃嘅鹹香味,但味道唔會過鹹!牛柳粒鍋巴卷嘅鍋巴係新鮮即叫即炸,炸得相當香脆乾身,賣相好似一個雪糕筒咁,餡料非常足料,塞滿晒整個鍋巴筒,餡料有牛柳粒同沙葛等等等等⋯⋯味道超級惹味,係本人嘅必食推介!蟹粉粉皮炒得好乾身同鑊氣十足,蟹粉係生拆蟹膏同蟹肉,粉皮嘅質感相當爽滑彈牙,味道好惹味甘香!百葉結魚唇紅燒肉嘅紅燒肉嘅肉質燜得極之鬆化軟滑,豬皮嘅質感超煙煙韌韌,完全無油膩嘅感覺,魚唇嘅質感非常煙韌彈牙,而且好厚身,骨膠原好豐富,所有材料都吸收晒醬油嘅香甜味,令人一試難忘,真係超好味呀!有甜品:高力豆沙相當鬆軟,豆沙嘅味道唔會好甜!椰棗拉糕
入面嘅肉質好嫩滑,唔會好乾身,而且相當入味!
清炒河蝦仁拼黃金蝦球嘅擺設賣相非常精緻吸引,
百葉結魚唇紅燒肉嘅紅燒肉嘅肉質燜得極之鬆化軟滑,
豬皮嘅質感超煙煙韌韌,
完全無油膩嘅感覺,魚唇嘅質感非常煙韌彈牙,
甜品:高力豆沙相當鬆軟,豆沙嘅味道唔會好甜!
椰棗拉糕係用紅棗糕同椰汁糕一層一層組合而成,
質感極之煙煙韌韌,味道唔會過甜!
桂花酒釀雙丸嘅雙丸係由多粒煙韌彈牙嘅小丸子同一粒軟滑芝麻湯丸組合而成,甜湯底有非常清甜芳香嘅桂花香味!

總括:大廚控制每道菜色嘅味道恰到好處,過鹹或過甜,不愧係米芝蓮星級得獎食府!
精選四小拼
清炒河蝦仁拼黃金蝦球