2017-08-10 496 瀏覽
我都中左感冒呀….足足病左兩個多星期,好彩公司附近有間粥店。好逼好逼好多人,但好正~有粟米粥!事關好多粥店宜家只有肉粥、無素粥了。﹝如果睇遲點我就會叫咸蛋栗米粥﹞因為係生滾,所以叫肉類粥既朋友仔就要等耐少少啦,都差不多成十分鐘,但都真係值得!我碗粟米粥粟米粒都非常完整,但軟硬適中、而且個粥真係有粟米既甜味,唔似煲完個粥求其掉d粟米落去就算數。一碗粥粥會食好耐、食得耐過飯,但永遠都唔「襟」飽。所以同同枱夾份叫一個炸兩,一人一半。估唔到個份量係夠兩個食,我勁貪心,咩醬都落曬-甜醬啦、辣醬啦、麻醬啦,仲有芝麻粒添,相當滿足。好好呀,一間鋪頭唔怕蝕俾個客任佢地落醬,客人既選擇變相多左。好老實,我都好少食到炸兩係入面脆既,因為包住一層濕潤既腸粉確實好難。真係勝在份量夠多,放涼左都唔會有臭油味。病左一定要對自己好點,我買多左隻糭等下午茶時段食。由於我唔食碱水粽同甜糭、唯有叫隻咸肉糉之後夾舊肥豬肉出黎啦。我買果陣係下午2點幾、食果陣係下午4點幾。厲害,依然keep住好好味!我個人做法就鐘意加豉油又加糖既,我夾開每一口都有碎蛋黃在內,十分咸香!糭又係同炸兩一樣,大件夾抵食。倒汗水無令到糭既口感變差,相

一碗粥粥會食好耐
客人既選擇變相多左。

病左一定要對自己好點,
我買多左隻糭等下午茶時段食。由於我唔食碱水粽同甜糭、唯有叫隻咸肉糉之後夾舊肥豬肉出黎啦。我買果陣係下午2點幾、食果陣係下午4點幾。厲害,依然keep住好好味!我個人做法就鐘意加豉油又加糖既,我夾開每一口都有碎蛋黃在內,十分咸香!糭又係同炸兩一樣,大件夾抵食。倒汗水無令到糭既口感變差,相信熱食會更加好食。

下次再食粥店希望係健健康康咁食啦!
粟米粥
炸兩