家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2019-04-21 137 瀏覽
復活節假期下午同太太去灣仔購物,晚飯地點自然選取於灣仔。途經灣仔道,見一日本食店招牌非常搶眼,名家賀屋,太太亦有興趣食日本菜,一於入內試試。店內燈光柔和,環境清靜,二人座位因有梳化關係,令我倆座得非常舒服。看完餐牌,選取了特選海鮮丼定食及浪人壽司定食。小食點了燒西京比目魚及唐揚魷魚鬚。特選海鮮丼定食另有胡麻田園沙律、和風燉蛋及麵鼓湯。海鮮丼材料豐富及新鮮,包括有兩隻特大牡丹蝦、海膽、吞拿魚腩、三文魚腩及油甘魚等,食落非常滋味,滿足感油然而生。和風燉蛋亦非常滑,加入上湯同燉,非常鮮甜。浪人壽司定食CP值亦高,有八件壽司,另有田園沙律、雞軟骨炸餃子及時令魚湯。壽司每樣材料非常新鮮,雞軟骨炸餃子亦值得一讚,因餃子炸得非常脆及香口,加上雞軟骨的爽脆,配合得天衣無縫,整體水準之上。小食水準亦不俗,比目魚燒得不錯,魚皮脆但魚肉不會乾,仍非常滑口,配合沙律醬同色食,味道立刻提升。唐楊魷魚鬚炸得恰到好處,相信送酒一流。每人埋單平均約$300 , CP值不俗。不可不提,侍應們非常有禮,值得一讚。