2022-08-21 193 瀏覽
灣仔附近搵嘢食,本身想食泰國菜搵咗幾間,得依間嘅餐牌有千層糕,就Walk in攞位等咗20分鐘,就有位了,行樓梯上3樓,對於一啲老人家唔係幾方便。餐廳唔係行高檔嘅格調,平民嘅裝修,唔會有太多泰國風味嘅擺設。講返嘢食,我哋兩個人眼闊肚窄嗌咗四樣嘢再加甜品。椒鹽軟殼蟹 3/5炸得香脆可口,但本身就對軟殼蟹冇乜興趣,無乜特別。南瓜焗咖哩海鮮 3.5/5原個日本南瓜,咖喱醬汁比較杰身,濃稠咁黏上海鮮,海鮮有龍蝦仔青口炸魚柳,仲有椰菜做底,其實就唔係好睇到食緊啲咩,因為醬汁完全覆蓋海鮮,所以賣相比較一般,但南瓜都幾甜。印度薄餅 3/5同我想像薄餅有分別,並唔係酥餅一絲一絲,而好似taco整硬左,但點咖喱汁都幾好食嘅,份量都幾多,有八舊。冬蔭海鮮炒飯 4/5我本人覺得幾抵,有大大隻蝦有青口有魷魚,炒飯又夠辣又夠色水又有鑊氣,略嫌太多香草定係芫荽嘅味道,加上賣相一般,唔係好啱影相打卡。芒果糯米飯 3/5糯米飯有紫米同埋糯米,夠黏口同味道足夠,普並通通正正常常。菠蘿冰 2.5/5好甜,Feel唔到有菠蘿味。地點:灣仔利東街附近,好易搵。環境:三層嘅裝修,但無乜泰國嘅風味,走向平民大排檔嘅風格。如果冇l

講返嘢食,我哋兩個人眼闊肚窄嗌咗四樣嘢再加甜品

椒鹽軟殼蟹 3/5

炸得香脆可口,但本身就對軟殼蟹冇乜興趣,無乜特別。
椒鹽軟殼蟹

南瓜焗咖哩海鮮 3.5/5

南瓜焗咖哩海鮮

印度薄餅 3/5

冬蔭海鮮炒飯 4/5

冬蔭海鮮炒飯

芒果糯米飯 3/5

糯米飯有紫米同埋糯米,夠黏口同味道足夠,普並通通正正常常。

菠蘿冰 2.5/5

好甜,Feel唔到有菠蘿味。
菠蘿冰

地點:

灣仔利東街附近,好易搵。

環境:

三層嘅裝修,但無乜泰國嘅風味,走向平民大排檔嘅風格。如果冇lift,對於一啲行唔到樓梯嘅客人,真係好影響佢哋食嘢嘅意欲。

價錢:

係我哋本身眼闊肚窄,嗌多咗嘢食,我諗如果唔嗌小食,都夠飽,仲可以平少少。但係我覺得個炒飯都幾抵,$88有比較多嘅海鮮。

服務:

一個侍應招呼3樓嘅六枱客人,見到佢頻頻撲撲,其他客人好似都有追到廚房出菜,唔知道係唔係佢哋等得太耐?但係我覺得對於我哋嚟講都正正常常唔會太耐,服務態度都正常發揮。
冬蔭海鮮炒飯