2023-12-04 3374 瀏覽
星期六過灣你探同事,見完面正好都到下午茶時間,見到品粵居有下午茶8折,入去食返個點心。金邊品粵蝦餃蝦肉爽口彈牙,皮薄,封口配以金箔做點綴,有外觀亦有內涵。黃金炸蝦餃香脆嘅炸蝦餃,內裏係爽滑彈牙嘅蝦肉,配上少量炸蒜,實在美味。西施蟹肉餃飽滿嘅蟹肉加上蟹籽作點綴,配上金黃色的外皮,實在讓人垂涎欲滴。黑椒金錢肚爽口彈牙嘅金錢肚,配上特製醬汁同鬆軟嘅蘿蔔,太美味了。原隻鮑魚燒賣大大隻的鮑魚放在香口的燒賣上,又怎可以令人錯過。品粤三色腸粉蝦腸,牛肉腸,叉燒腸共冶一爐,款款都係皮薄餡靚,滿足有選擇困難症的我。響鈴鮮蝦腸粉響鈴內裏竟然是由新鮮蝦肉打成的蝦膠,外皮是紅色腸粉,再以蝦子作為點綴,色香味俱全。楊枝甘露新鮮芒果甘柚所打成嘅楊枝甘露,不甜不膩,絕對是糖水的上品。黑金流沙飽熱辣辣嘅流沙包,黑漆漆嘅外皮配上金黃色的流沙奶黃,我唔客氣啦。奶黃兔仔餃奶黃餃配上可愛的兔仔造型,為呢一餐畫上完美的句號。

金邊品粵蝦餃
蝦肉爽口彈牙,皮薄,封口配以金箔做點綴,有外觀亦有內涵。
黃金炸蝦餃
西施蟹肉餃
黑椒金錢肚
爽口彈牙嘅金錢肚,配上特製醬汁同鬆軟嘅蘿蔔,太美味了。

原隻鮑魚燒賣
大大隻的鮑魚放在香口的燒賣上,又怎可以令人錯過。
品粤三色腸粉
響鈴鮮蝦腸粉
楊枝甘露
新鮮芒果甘柚所打成嘅楊枝甘露,不甜不膩,絕對是糖水的上品。
黑金流沙飽
奶黃兔仔餃
奶黃餃配上可愛的兔仔造型,為呢一餐畫上完美的句號。
2023-11-11