2019-12-02 10 瀏覽
之前有聽過朋友推薦金鶴拉麵,據說佢個雞湯拉麵做得幾出色。今日專程同朋友老早就去左位於炮台山既金鶴拉麵分店。從炮台山A出口行大概5-10分鐘就去到餐廳,可能係因為新開業既關係,餐廳入面比我既感覺好新淨,裝修亦都幾日本風。Menu既選擇好豐富,最出名既菜式就係雞湯拉麵同鰻魚飯。除此之外,都可以點佢既串燒,炸雞同餃子etc. 我同朋友今次就專登揀左佢既招牌雞湯拉麵。招牌雞湯拉麵用料十足,齋睇個賣相已經好靚。材料有牛蒡,兩塊雞肉,一塊豚肉片,竹筍,木耳同埋半隻溫泉蛋。 雞湯既味道十分濃郁,略帶有creamy既感覺,估計係餐廳係用左清雞湯配合埋小小忌廉湯而製造出黎既湯底。而且飲落唔會太鹹,亦唔係坊間既味精湯,所以湯底既印象令我好深刻。至於拉麵既麵底就係用中太麵,質感偏硬,屬於爽口既類別,鐘意食硬身拉麵既人應該會格外喜歡。我本身好鐘意食竹筍,如果可以再多一兩片既話一定會將成個拉麵口感上既配合,同味道既上配搭有所提升!最後就講到雞肉&豚肉片。整體黎講我認為佢既三塊肉都好厚好足料,食落亦都唔會好老好粗糙咁,尤其係豚肉片既肉質好嫩,做到質素同質量並存。整體而言,呢個餐廳我係會推薦比朋友。佢既用餐環境

整體而言,呢個餐廳我係會推薦比朋友。佢既用餐環境,整潔度同埋食物既質素都非常好,加上價錢合理,值得一試再試!

Ps附上其他冇叫到,但係餐廳都有既唔同種類拉麵
2019-12-02