2017-11-27 364 瀏覽
上次黎過黃埔九號水產,已經發現呢間豚道樂,一直都想試下今日星期六又黎到黃埔,睇完隔離既超市,就順道入去豚道樂醫肚裝修幾跟足日本拉麵店,有bar 枱亦有二人枱,雖然我地坐左二人枱,見到原來bar枱下面有掛鉤之餘仲有usb叉電位,夠貼心係枱上擺左好多款調味料,仲有冰水,日本人就算係冬天都係飲冰水架我已經揀左好要食特上魚介豚骨拉麵,但睇漏左原來係平日限定,我真係無緣食我地最後要左特上原味豬骨& 特上黑蒜油拉麵, 係張order紙到揀好要直麵或曲麵,麵硬度,有無蔥等等另外加左個炸紫菜墨魚咀,炸得幾乾身,香脆可口,透出淡淡紫菜味特上原味豬骨拉麵,賣相幾豐富,有豬肩肉,豬腩肉,紫菜,溏心蛋奶白色豬骨湯底,味道濃郁而直拉麵先係正宗九州拉麵,有彈性又爽口豬肩肉比較瘦但有咬口,而豬腩肉肥美得難以抗拒,所以推介食特上之選有齊呢兩種,如果揀經濟之選,就只可以揀一款,仲要無紫菜同溏心蛋tim而另一碗特上黑蒜油拉麵,湯底都係濃郁豬骨湯底,但多左黑蒜油&炸蒜,令整體味道更有層次仲有溏心蛋呈於半溶狀態,都做得好好大家share左一支山桃梨梳打,係炭酸果汁,將果香混合,飲起黎非常爽,而且味道獨特,易入口,唔會似藥水味
上次黎過黃埔九號水產,已經發現呢間豚道樂,一直都想試下

今日星期六又黎到黃埔,睇完隔離既超市,就順道入去豚道樂醫肚

炸紫菜墨魚咀

特上原味豬骨拉麵

奶白色豬骨湯底,味道濃郁
而直拉麵先係正宗九州拉麵,有彈性又爽口

豬肩肉
豬腩肉

仲有溏心蛋呈於半溶狀態,都做得好好
特上黑蒜油拉麵

特上原味豬骨拉麵