2014-06-29 1217 瀏覽
今日同朋友想食拉麵,知道銅鑼灣有幾間拉麵店,就去了銅鑼灣,順便可以行街街。最後我地去左金田家食。入到去店內佢係冇menu,因為佢地會等你坐低,比張紙你,會慢慢地介紹佢地的三款拉麵。我地就點了推介經典叉燒拉麵和至尊叉燒拉麵,兩個其實都係豚肉,不過部位五同,我食的部位係豬腩而我朋友就豬肩。 首先湯低非常有豬骨味,很濃郁。豚肉我較喜歡食豬腩肉,雖然比較肥,但好香,唔會膩。麵的軟硬度我選了硬,覺得非常滿意,幾煙韌。我地都加左隻蛋,呢個值得推介,一定要試,超好味,流心得黎又好滑,蛋白又好有味,唔會淡某某,甜甜地。朋友加了替玉(即係多麵),佢地唔會直接將你個麵加大,當你差唔多食完的時候,店員就會比個替玉你,我地以為只有淨麵,點知原來唔係,麵上面有啲一粒粒的肉,仲有啲葱,幾足料。 走的時候仲有得玩遊戲,有一部機,你選一個號碼,佢就會有張卡跌出黎,我非常之幸運,抽到碗麵呀!朋友就抽到替玉。好開心呀,有獎抽,一定要黎試下呢間拉麵店呀!!

• 經典叉燒拉麵