2016-04-24 416 瀏覽
平時同屋企人食飯都以中菜為主,食咩由老豆話事。老豆係快刀手,通常餸菜上枱唔夠一分鐘,已經比佢支解左, 我通常只可以完整影到一兩張擺係自己面前嘅餸菜,所以我都好少寫中菜。今次忽然有興致寫中菜,係因為個老豆意外叫左個濃湯雞煲翅真係好好味。我本人並非推薦食翅,可以的話都唔食。今次表揚呢道菜,希望唔會引起公憤。黎金豪食飯純粹因為地點方便,而且呢都係出名食順徳潮州菜,海鮮,價錢相宜,員工同大廚都有翻甘上下年紀,所以有風味。入到金豪,發現地方並唔係太大,裝修簡潔。而佢最吸引嘅就係有好多一盤盤嘅海鮮任君選擇。見到其他台面有好多金字塔,相信呢度食蒸海鮮應該好有人氣。由於今晚係老豆發板,佢比較鍾意食小炒,所以我哋成晚都要小炒為主。冷盤我地叫左蒜香豬腳。有辣椒葱花蒜香做伴,皮爽無咩肉地,但中意骨膠原既朋友,豬皮可以多食。另一個冷盤小食冰鎮涼瓜。涼瓜苦苦地,勝在夏天食特別清涼潤滑。啱啱好可以平衡蒜香辣椒豬腳嘅火氣。呢度嘅椒鹽賴尿蝦都唔錯,炒得好香。另一個非常之可口惹味嘅就係豬頸肉蝦醬芥蘭煲。首先將個煲燒熱,然後店員即場將已經炒香左嘅芥蘭同豬頸肉放落煲內攪勻。佢一邊攪拌、我地聞到衝上黎既香氣,已經急不及待好想

呢度嘅椒鹽賴尿蝦都唔錯,炒得好香。
另一個非常之可口惹味嘅就係豬頸肉蝦醬芥蘭煲。

佢一邊攪拌、我地聞到衝上黎既香氣,已經急不及待好想食。呢個蝦醬香而唔咸,好惹味,好過清炒哦!

食咗幾度惹味嘅小菜之後,老豆就叫左一煲湯黎滋潤下。

上到枱先知道,原來佢叫咗呢度嘅招牌濃湯雞煲翅。見到一大碟翅果一刻,個心真係又內疚又驚訝,咩甘重份量既?如果我知道佢叫呢道菜一定會阻止,但既然上左枱,就算嘞。
店員攪拌個濃湯時,見到佢用左成半隻雞黎煲,怪唔得個濃湯濃不見底。佢係攪湯既同時,將雞隻弄散,之後成碟翅倒落去濃湯裡攪勻。

一人一碗,啖啖雞絲,啖啖翅,湯濃入味,沒有多餘既雞油浮面,亦都飲唔到味精同添加物。好有心機。
而甘樣吃翅法,豪到自己都驚!哈。

最後叫咗個荷葉飯作結束。呢個荷葉飯都值得一讚。飯香而且用咗好多冬菇火腿同大蝦,足料!
係砲台山可以食到甘地道,惹味既小炒,用足料,俾足心機做菜式,大家不妨試試!