2019-05-26 153 瀏覽
周董朋友開嘅火鍋店,想食好耐入到嚟果然新潮,播放住好多純音樂pop室內設計精緻,裝修用咗琴鍵同鼓,十分有音樂感叫完嘅嘢食有次序,上菜都快appetizer有冷盤北海道帶子刺身,鮮甜嘅scallop carpaccio又凍又清新,配上酸甜嘅柚子汁,最後再淋上橙色嘅龍蝦油,配搭新穎又有鮮味小食拼盤有兩種熟食,分別係新鮮炸起嘅吉列廣島蠔,咬落好juicy,加上胡麻紫菜醬汁,食落和味,味道好夾另外一款係燒日山和牛,配上燒汁同生雞蛋,食嘅時候自己拌勻法式番茄凍湯酸酸哋幾開胃,話明係法式湯,飲落亦都好有醋嘅酸意,加上燈光嘅配合,整體感覺好潮飲完個湯之後 終於到咗戲肉打邊爐店員首先奉上三種唔同醬汁,分別有濃厚嘅芝麻紫菜醬,酸酸哋嘅法式羅望子汁同埋鮮甜嘅海膽豉油好欣賞呢間店嘅醬汁好特別,特登為和牛嘅配搭做準備主角係日山A5和牛,日本百年老店供應嘅和牛,質素有保證,望落去睇啲雪花靚到三種牛肉分別有後腰,牛碾同埋肩胛溫肉啲和牛薄切,淥兩淥之後入口即溶good quality wagyu in town!海鮮方面有海花蝦,馬拉蜆同埋東星班,全部都幾新鮮蜆肉彈牙飽滿,魚肉爽滑厚實其他配菜方面,嚟自台灣嘅三星蔥
周董朋友開嘅火鍋店,想食好耐
入到嚟果然新潮,播放住好多純音樂pop
室內設計精緻,裝修用咗琴鍵同鼓,十分有音樂感

叫完嘅嘢食有次序,上菜都快

另外一款係燒日山和牛,配上燒汁同生雞蛋,食嘅時候自己拌勻

飲完個湯之後 終於到咗戲肉打邊爐

好欣賞呢間店嘅醬汁好特別,特登為和牛嘅配搭做準備

三種牛肉分別有後腰,牛碾同埋肩胛溫肉
啲和牛薄切,淥兩淥之後入口即溶
good quality wagyu in town!

海鮮方面有海花蝦,馬拉蜆同埋東星班,全部都幾新鮮

蜆肉彈牙飽滿,魚肉爽滑厚實
其他配菜方面,嚟自台灣嘅三星蔥豬肉包心丸跑出,食嘅時候有啲肉汁咇出嚟,好香

另外仲有手打墨魚丸,牛筋丸,冰菜,白玉菇,本菇等等
個蔬菜籃顏色好靚,每隻蔬菜都幫緊個湯底加添一層質感

和牛餃子味道濃郁,入面嘅牛肉彈牙,餃子索湯之後仲有爆汁嘅效果

食到咁上下店員幫我哋加湯,自家製嘅昆布木魚清湯同和牛清湯一樣清甜,冇加化學調味,飲落健康又實在

火鍋之後就有手工意麵,炙燒A5和牛配搭秘製冷麵汁
和牛睇落輕輕用火槍燒過,半生熟,用叉撕開啲肉撈勻一齊食,有和洋食嘅感覺

最後嘅甜品拼盤放得好靚,總共有四種唔同嘅甜品
第一種係用椰子同芋頭做成嘅波波
第二件甜品係 抹茶蛋糕 上面有白色嘅泡沫滲著淡淡嘅 茉莉花 香味而且蛋糕入面亦都有夾心
Strawberry crumble 係用咗有打咗個結嘅士多啤梨味棉花糖,加上上面嘅一個立體方形嘅strawberry gem,味道甜美

最後嘅鹹蛋黃糯米糍咬落香軟,鹹蛋黃濃郁又唔會過鹹,個樣仲有啲似奶黃包,為今餐難忘嘅火鍋劃上句號