2020-02-05 206 瀏覽
來尖沙咀向長輩拜年,晚飯就順便在附近解決。由於新年期間吃了太多煎炸食物,所以想清清地吃點粥麵。途經樂道,見到這間「潮發粥麵茶餐廳」,探頭內望,舖面雖然不大,但地方都幾乾淨企理,一於試下。餐牌壓咗係檯面嘅玻璃下面,另外牆身上亦掛了不少食物相片,項目一目了然。原來呢間餐廳嘅食物選擇都幾多,除咗有粥品、麵食之外,仲有飯類、湯類及小菜類等供應。我哋點咗腸粉 ($15)、鮮蝦雲吞、炸醬撈麵、鯇魚腩粥同飲品。碟腸粉味道真係唔錯,入口皮薄而不散,軟身但又唔會過腍,滑溜富彈性,食到一層層腸粉皮。至於醬汁方面,無論係豉油、甜醬、麻醬都下得毫不吝嗇,唯一可惜就是沒有灑上芝麻,否則食味更佳。鮮蝦雲吞,啲雲吞好巨型,粒粒都好似乒乓波咁大,蝦肉比例相稱,內餡蝦肉彈牙,而且豬肉唔會好膩,加上雲吞皮,薄而不爛,真正做到皮薄餡靚!最開心就係碗雲吞仲有生菜墊底,食多啲菜,健康又有益。接著送上的炸醬撈麵 ($51) 亦非常之有水準,麵條夠細夠爽,軟硬適中兼彈牙,入口完全無鹼水味,配上炸醬肉絲,極之惹味討好。最特別就係炸醬入面竟然加咗啲潮州酸辣菜,味道辛香但又唔太辣,令人相當難忘!推介要吃。鯇魚腩粥 ($46) 個粥底做得

鯇魚腩粥 ($46) 個粥底做得相當出色,好鮮好綿。魚腩下得好慷慨,分量勁多,足足有成三大件,而且咬落超滑溜,加上夠曬厚肉,配沾了魚肉的粥底吃,鮮甜惹味!

飲品點咗絲襪奶茶 ($17) 同檸檬柑桔露 ($19),我唔係奶茶粉絲,不過聽講呢杯味道都唔錯,茶質非常香滑,喝起來不過濃亦不太澀,帶清香。至於我點的柑桔露,一入口即能感受到濃郁的柑桔香味,還有頗明顯的酸度,近排天氣凍冰冰,飲完真係好舒服,夠曬暖胃。