2021-06-06 782 瀏覽
今日揸住我部倫敦的出巡灣仔區, 除咗吃喝玩樂, 當然就係要買東買西吧, 掃完貨順便斬啲鹵味外賣返屋企宵夜。鹵水鵝隻隻脹卜卜的, 肥大肉厚, 除咗鹵水鵝, 潮洲鹵一般鹵水店嘅鹵味都有供應, 鹵水鴨、鹵水豬手、大腸、豬耳、鵝肝、鴨掌、鵝掌、鵝翼、鴨翼、腩肉、鵝腎、蛋及豆腐等等。街坊價, 鹵水鵝$127 /斤, 最抵食係鹵水鴨掌,  $20/10隻, 送酒一流。今日買左鹵水鵝、鹵水豬手及鵝翼送啤酒, 回家上碟前, 相機食先是定律吧, 相機食完就當然由我試味後才上枱啦鹵水鵝附鹵水送汁及蒜溶酸醋汁各一包.鹵水豬手食豬手主要係食會豬手皮及豬手根, 豬皮爽滑, 中間層肥肉同樣帶點爽口, 冇肥膩感覺, 有理由相信佢哋應該係用新鮮豬手的, 完全冇雪味, 如果你想味道更清爽, 可以沾附送的酸醋蒜香汁, 酸酸地, 有少許微辣, 真係咩油膩感都可以kill晒。豬手根爽口彈牙鹵水鵝1/4隻的鹵水鵝, 份量之多足夠四人享用, 鵝肉肉厚少肥膏, 鵝皮帶少許肥膏, 連同鹵水鵝肉一齊食好正, 鵝肉鹹香鬆軟, 鹵水汁好醇香, 清香的鹵水香料及豉油鹹香已完全滲入鵝肉了。 鹵水鵝翼我至愛嘅佐酒美食, 好鍾意食鵝亦皮與骨頭骨中

鹵水鵝附鹵水送汁及蒜溶酸醋汁各一包.

鹵水豬手

豬手根爽口彈牙

鹵水鵝

鹵水鵝翼
我至愛嘅佐酒美食, 好鍾意食鵝亦皮與骨頭骨中間那層瘦肉, 又香又滑, 百食不壓。