2017-03-24 2733 瀏覽
潮州話成日聽,但潮州菜就真係好少食。今日同一班朋友聚舊,難得咁耐先見一次面,我地都想食啲特別啲既野,留下美好既回。我地最後心血來潮地去左心夜來潮。南瓜烙一開始見到呢道美味佳餚既時候,就知道入口會非常香脆。呢道南瓜烙脆卜卜,而且甜而不膩,非常適合做飯後甜品。XO 炒腸粉呢道菜感覺偏鹹,但係呢個正正係潮州菜既特色,食起上黎爽口彈牙,又非常嫩滑,實在令人回味無窮鍋燒肉呢道菜用左上盛既豬肉作為食材,味道鹹鹹地又帶點甜味,豬肉既鮮味亦都好突出,咬落質感唔錯,酥脆可口。香辣魚仔炒花蛤王呢道炒花蛤王鮮味多汁,清爽可口。一開始食起黎就覺得會令人食唔停口,果然不出所料,我地好快就食到只係剩返啲殼。可見呢道佳餚既吸引力有幾大。饅頭都有得炒?呢道炒饅頭係哩間鋪既特色,饅頭同牙籤雞一樣都一口設計,咬起黎鹹甜適中,非常和味。加上配料有特製既魚仔,魚仔咬起來一開始唔覺辣,一段時間過左之後先發現佢辣既威力🌶🌶家常牙籤雞呢道菜咬起黎質感非常好,味道鹹甜適中。每一舊雞既大細比例都非常好,一啖就可以食完一舊雞🐥,食極都唔覺得膩,簡直係人間美食。手打牛肉丸🐮清新既湯底配埋粒粒手打既牛肉丸,食起黎非常正。牛肉丸非常爽口,煙韌
我地最後心血來潮地去左心夜來潮。
南瓜烙

XO 炒腸粉

鍋燒肉

香辣魚仔炒花蛤王

饅頭都有得炒?

家常牙籤雞

手打牛肉丸🐮

清新既湯底配埋粒粒手打既牛肉丸,食起黎非常正。牛肉丸非常爽口,煙韌彈牙,而且仲配有清甜既湯底。
沙白蒸水蛋

呢道餸非常好味,嫩滑無比、入口即融、鹹味適中,仲好有潮州既特色,中意蛋製品既人一定要試下,實會食過返尋味。
石板燒汁茄子🍆

最後一碟餸係燒汁茄子。佢一上枱既時候就已經散發出獨特既香氣,香味四溢,吸引我地既食慾😋。個人認為前菜食佢一定會更加開胃。
心夜來潮哩間鋪道道餸都有佢既特色,環境都唔錯。雖然係第一次黎,但我地大家都食得好滿足~宜家有左想去食第二次既念頭,下次要帶埋其他朋友黎試下潮州菜既魅力
2017-03-15