2020-12-01 5667 瀏覽
今日偷得浮生半日閒,請咗半日假休息下,約左朋友去去牛頭角嘅Lagom Kaffe。因為驚要等位,所以特別揀左late tea時間。一上到二樓,就比佢個落地玻璃磨咖啡豆房吸引咗,然後門口右手面,就係沖咖啡嘅檯面。再入,就係空間感十足嘅用膳地方。好難得喺香港呢個舖租咁貴嘅地方,店主仲肯投資咁大,比食客一個咁舒服嘅環境(仲要不設限時!)。職員帶咗我哋去張卡位坐,我哋揀咗鹹食甜食各一,同埋兩杯飲品share。豬肉·蘋果·楓糖三文治 $88估唔到咁大件,豬肉醃嘅味剛剛好,可能因為有楓糖,甜甜地,切開入邊原來仲有流心蛋。另外仲有一片片蘋果,中和返豬肉嘅肥膩感。包係一大片sough dour bread,越食越有驚喜。焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬waffle $128Waffle係伯爵茶味,但最驚喜係旁邊既檸檬雪葩、焦糖蘋果醬同伯爵茶mousse。檸檬雪葩味道極致清爽,焦糖蘋果醬食得出係蘋果原味,伯爵茶mousse又滑又香。反而個waffle可能係裝飾耐左,略嫌唔夠熱,但焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬依三樣已經值回票價。玉桂蘋果燕麥奶搖 $48用上Oatly燕麥奶,加入玉桂蘋果攪拌,好清新既感覺。多明尼加朱古力奶

豬肉·蘋果·楓糖三文治 $88

焦糖蘋果·伯爵茶·檸檬waffle $128

玉桂蘋果燕麥奶搖 $48
用上Oatly燕麥奶,加入玉桂蘋果攪拌,好清新既感覺。

多明尼加朱古力奶 $48

朱古力奶又滑又香,杯面有半片橙裝飾。

好滿足既一餐,雖然係好飽,但因為Lagom每樣野都配返清新既材料,例如蘋果、檸檬雪葩中和返,食完無肥膩感。
2020-11-24
  • 豬肉·蘋果·楓糖三文治